Foto: Jure MAKOVEC / AFP / Profimedia, UM Promo, Shutterstock

Damjan Petrić, direktor Generalne policijske uprave Slovenije, govoreći na konferenciji za novinare o aferi "slovenački Votergejt" naveo je da je policija istraživala više lica koja su bila zaposlena u jednom državnom organom koji se bavi privrednim kriminalom i da je utvrđeno da su pribavljala podatke na način koji nije u skladu sa zakonom, a da su suprotno zakonu pribavljani podaci za 224 transakcijska računa, za 32 pravna i 62 fizička lica.

Slovenački Votergejt, tako je nazvana ova afera – afera najvećeg pretresanja bankovnih računa u istoriji Slovenije. Podsetimo, pretresani su, između ostalih, i računi suvlasnika United grupe Dragan Šolaka i sa njim povezanih lica. Čovek koji je tada vodio kancelariju za sprečavanje pranja novca Damjan Žugelj i koji je vršio to najveće češljanje bankovnih računa ikad viđeno u Sloveniji – sada je na udaru zakona.

Sve je počelo pre izbora 2022. navodnim dogovorom predsednika Srbije i tadašnjeg premijera Slovenije, koji su slovenački mediji nazvali pakt Vučić – Janša. Prema navodima slovenačkih medija, dogovor je bio da kancelarije za sprečavanje novca razmenjuju osteljive informacije o Janšinim i o Vučićevim političkim protivnicima. Zato Slovenci počinju da pretresaju račune suvlasnika United grupe Dragana Šolaka i sa njim povezanih ljudi.

Pročitajte još

Inače, Žugelj kome zbog ovoga u Sloveniji preti zatvor, odmah pošto je razrešen sa funcije, registrovao je firmu u Beogradu.

„Nacionalni istraživački biro podneo je krajem septembra ove godine podneo prijavu protiv više službenih lica zbog krivičnog dela zloupotrebe službenog položaja ili službenih prava specijalnom tužilaštvu u Ljubljanu“, rekao je Petrić.

U skladu sa krivičnim zakonom propisana je kazna zatvora do tri godine, a delo je utvrdio državni organ u Republici Sloveniji koji ima posebna ovlašćenja iz oblasti privrednog i organizovanog kriminala, naveo je.

„U svojoj unutrašnjoj kontroli utvrđene su određene nepravilnosti u tom organu i da su pojedina lica u tim nepravilnostima izvršila i krivična dela, odnosno postojali su argumenti za sumnju u krivična dela“, rekao je Petrić i dodao da je izvršeno više od 100 razgovora, da je pregledana i oduzeta ogromna količina dokumentacije, da su pregledani elektronski uređaji, na osnovu čega su pribavljeni dokazi.

Pročitajte još

Kako je navedeno, uz krivičnu prijavu je priloženo više od 100 fascikli kao dokazi za krivična dela za koja su osumnjičena službena lica tog organa. „Službena lica su od novembra 2021. do februara 2022. suprotno zakonima i Ustavu pribavljala podatke i to od domaćih obveznika koji su im davali te podatke, kao i od stranih državnih organa koji imaju slična ovlašćenja“, rekao je direktor. Na osnovu hitne prijave, koja nije sadržala proverljive razloge, podaci su pribavljani za 224 transakcijska računa, za 32 pravna i 62 fizička lica, dodao je, naglašavajući da je pri tom kršeno pravo o zaštiti ličnih podataka, kao jedno od osnovnih ljudskih prava.

Mi, kao kriminalisti, ispitivali smo organ sa kojim sarađujemo svaki dan i zato je bilo razmatranje tog dela malo složenije, dodao je i rekao je da je kriminalistička istraga veoma intenzivna, kao i da će svako drugio krivično delo na koje naiđu u toj istrazi biti istraženo.

Odgovarajući na pitanja novinara, naveo je da sarađuje slovenačko tužilaštvo sa tužilaštvom države iz koje su stigle informacije. Rekao je da je to „jedna od država u Evropi“.

Pozvao je sve koji imaju sumnje u krivična dela da to i prijave.

BONUS VIDEO Slovenija – najčistija zemlja sveta

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar