Janez Janša, Dragan Šolak i Aleksandar Vučić Foto:EPA-EFE/STEPHANIE LECOCQ/United Media/Tanjug/AP Photo/Darko Vojinovic

Slovenački "Votergejt". Tako je nazvana afera najvećeg pretresanja bankovnih računa u istoriji Slovenije. Pretersani su računi suvlasnika United grupe Dragan Šolaka i sa njim povezanih lica. Čovek koji je tada vodio kancelariju za sprečavanje pranja novca Damjan Žugelj, sada je na udaru zakona. Slovenačka policija je protiv Žugelja podnela krivičnu prijavu za zloupotrebu službenog položaja.

Jedan pakt. Gotovo 200 pregledanih računa. Istraga koja traje godinu dana. I jedna krivična prijava kao rezultat. Sve su to elementi afere koju već zovu slovenački „Votergejt“.

„Prema našim neslužbenim informacijama policija ovo razume kao jedan od primera najvećih zloupotreba državnih institucija ikad viđenih u Sloveniji“, rekla je direktorka N1 Slovenija Katja Šeruga.

A sve je počelo pre izbora 2022. navodnim dogovorom predsednika Srbije i tadašnjeg premijera Slovenije, koji su slovenački mediji nazvali pakt Vučić – Janša. Prema navodima slovenačkih medija, dogovor je bio da kancelarije za sprečavanje novca razmenjuju osteljive informacije o Janšinim i o Vučićevim političkim protivnicima. Zato Slovenci počinju da pretresaju račune suvlasnika United grupe Dragana Šolaka i sa njim povezanih ljudi.

Janšin izborni poraz u Sloveniji dovodi u nezgodnu poziciju bivšeg šefa kancelarije za sprečavanje pranja novca Damjana Žugelja.

„Skoro godinu dana slovenački Nacionalni istraživački ured, zovemo ga slovenački FBI, je istraživao kako je Damjan Žugelj napravio to najveće češljanje bankovnih računa ikad viđeno u Sloveniji“, dodaje Šeruga.

I posle godinu dana istrage, slovenački „FBI“ protiv Žugelja podnosi krivičnu prijavu.

„Očekujemo da se uskoro oglasi i tužilaštvo u Sloveniji, kako nezvanično saznajemo, sa odlukom da će protiv Žugelja i njegovih saradnika, podići i optužnicu. Kazna koja im pretio je do tri godine zatvora“, rekla je direktorka N1 Slovenija.

Žugelj, kome u Sloveniji preti zatvor, odmah pošto je razrešen sa funcije, registrovao je firmu u Beogradu.

BONUS VIDEO – Smederevo kao „zabranjeni grad“: Vlasti dve i po godine ne daju da SBB razvija mrežu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar