Foto:Vesna Lalić/Nova.rs

Tabloidi pod kontrolom predsednika Aleksandra Vučića pokrenuli su proteklih dana kampanju protiv suvlasnika "United Grupe" Dragana Šolaka kako bi odvukli pažnju građana sa sve većih problema sa kojima se suočava Srbija. Tema ovog (paničnog) napada su fiktivne veze Šolaka i Rusije, u kojima se suvlasnik "United grupe" označava kao - "bankar Kremlja" (!?)

Koliko je u pitanju besmislena konstrukcija govori u prilog i činjenica da je tokom cele poslovne karijere Dragan Šolak uspešno poslovao sa investicionim fondom Kohlberg Kravis Roberts (KKR) i sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj (EBRD). Od marta 2019. Šolak je suvlasnik kompanije „United Grupa“ sa međunarodnim investicionim fondom „BC Partners“. Reč je o vodećoj kompaniji za upravljanje alternativnim investicijama sa izuzetno razvijenom mrežom u Ervopi i Severnoj Americi.

Kako radi spin-mašina

U komičnom pokušaju da im neko poveruje, Vučić i njegovi izraelski savetnici ovu neistinu su plasirali preko jednog nekredibilnog slovenačkog portala i i“izvezli“ laž, a zatim je vratili u Srbiju i dirigovano raširili po režimskim medijima. Logika je sledeća: pošto nama niko ne veruje, verovaće Slovencima.

Kako to izgleda mogli ste već da vidite u tekstu portala N1 Slovenija, koji je raskrinkao laži tabloida.

Foto:TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/

Međutim, ovo nije prvi put da se Vučić služi slovenačkim zakulisnim političko-medijskim vezama za napad na „United grupu“. Podsećamo, nedavno je otkriveno da su slovenačke vlasti u vreme Janeza Janše u dogovoru sa vlastima u Beogradu tražile tajne račune Dragana Šolaka, koji je zajednička meta Janše i Vučića, zbog nezavisnih medija čiji je Šolak suvlasnik u obe zemlje.

Slovenački portal „Necenzurirano“ došao je do saznanja da su Janša i Vučić napravili dogovor da jedan drugom pomognu u obračunu sa političkim oponentima, a najveća meta im je Šolak. I pored ovog plana napada koji pokušavaju da realiziju Vučić i Janša, pokušaj da se Šolak poveže sa poslovanjem sa Rusijom potpuno je besmislen.

Kasno je sad da se beži od Putina

Šta je u pozadini ove komične kampanje?

Bez sumnje, na delu je pokušaj da se Vučić – jedan od retkih evropskih lidera koji je upadljivo kasnio sa osudom ruske agresije na Ukrajini i do danas ne dozvoljava uvođenje sankcija Rusiji – predstavi kao iskreni  kao iskreni „evropejac“. S tim ciljem, njegovi savetnici osmislili su strategiju obmanjivanja i mazanja očiju građana Srbije, kako bi skrenuli pažnju sa ključnih tema u Srbiji, koje bi Vućić da potisne i javno zataška, jer na njih i dalje nema odgovor.

Ovo Vučić ne želi da vidite

Portal Nova.rs o tim temama svakodnevno izveštava.

Jedna od njih, primera radi, je i kampanja Telekoma novcem građana Srbije „slomi“ SBB. Pošto, očigledno, u tu svrhu nije bilo dovoljno pokrenuti štetne promene ugovora usmerene na otimanje korisnika SBB (o čemu možete čitati OVDE), u kampanju je uključen i izvestilac za Srbiju Vladimir Bilčik.

Evo tekstova o njegovom angažmanu i planovima Telekoma.

Dok se građani suočavaju sa enormnim skokom cena, koliko se obogatio sloj oko Vučića pokazali su nedavni incidenti u kojima je otkriveno da Vučićevi kumovi i kumići, voze automobile od nekoliko stotina hiljada evra meklaren i lambordžini, sa kojima divljaju ulicama Beograda i da za to ne snose sankcije, jer imaju Vučićevu zaštitu.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

To su teme koje on ne želi da vidite.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare