Aleksandar Vučić i Dragan Šolak Foto: United Media, Vesna Lalić/Nova.r

Na naslovnim stranama slovenačkog tabloida pojavila se priča zasnovana na izmišljenim spekulacijama, o tome da je vlasnik Junajted grupe Dragan Šolak "dvostruki špijun". Priču su, sa još bombastičnijim i manipulativnijim naslovima preneli srpski tabloidi. Slovenački N1 je istraživačkim novinarstvom uspeo da otkrije razloge iz kojih su srpski tabloidi pod kontrolom predsednika Srbije Aleksandra Vučića brže-bolje uvezli ove tekstove.

Kako piše slovenački N1, srpski tabloidi, koji su, kao i velika većina srpskih medija, pod potpunom kontrolom predsednika Aleksandra Vučića, ponovo su puni izveštaja o Draganu Šolaku, biznismenu i suvlasniku Junajted grupe, koja posluje u nekoliko zemalja Evropske unije i Zapadnog Balkana.

Kako primer navode naslove „Dvostruki špijun“ i „Veliko otkriće!“.

Dragan Šolak Foto: United Media

To je još jedan pokušaj diskreditacije i širenja laži o Šolaku, kojih ima u izobilju u srpskim medijima, navodi N1 Slovenija i dodaje da u okviru Junajted grupe rade praktično jedini nezavisni mediji u Srbiji kojih bi Vučić želeo da se oslobodi.

Navode da to u kojoj meri je brutalan Vučićev sukob sa Šolakovim nezavisnim medijima govori i podatak da je preko državnog Telekoma Srbija platio prava na prenos utakmica prve engleske fudbalske lige, po 10 puta većoj ceni od normalne.

Cilj je, kako piše slovenački N1, bio samo da mediji u vlasništvu Dragana Šolaka „padnu na kolena“.

Srpski Telekom, koji je državno preduzeće, platio je neverovatnih sto miliona evra za ova prava po sezoni, odnosno 600 miliona za šest sezona, iako, na primer, u Nemačkoj, Austriji i Švajcarskoj prenos košta samo oko 25 miliona evra po sezoni.

Telekom Srbija Foto:Goran Srdanov/Nova.rs

Ovo je samo jedan od poslednjih primera koji pokazuje koliko se Vučić brutalno obračunava sa Šolakovim nezavisnim medijima u Srbiji, a u tom kontekstu se moraju razumeti i napadi medija pod Vučevićevom kontrolom.

Ipak, kako navodi N1 Slovenija, najnoviji pokušaj diskreditacije nije počeo u Srbiji, već u Sloveniji, u kojoj Junajted grupa takođe ima značajne investicije, uključujući Telemah i onlajn portal N1 Slovenija.

Naravno, srpski tabloidi, odmah su „uvezli” članak slovenačkog tabloidnog portala, koji tvrdi da „razotkriva Šolakovu rusku vezu u srcu Evrope”.

U vreme rata u Ukrajini i zapadnih sankcija Rusiji, ovo je svakako jedan od najgorih mogućih oblika diskreditacije.

Foto: EPA-EFE/STR/STRINGER, EPA-EFE/ALESSANDRO GUERRA/SERGEY SHESTAK/ROMAN PILIPEY

Kao Šolakovu „rusku vezu u srcu Evrope” slovenački portal targetira švajcarskog advokata Volframa Kuonija, koji je ranije bio jedan od članova odbora United Media Netvork AG u Švajcarskoj.

U tekstovima se ovo „otkriće“ potkrepljuje i navodima da je ranije bio član borda direktora švajcarske filijale Gasprom banke, da ima i ruske klijente kao advokat i da njegova supruga gaji simpatije prema Rusiji.

Ali činjenice su sledeće – United Media Network AG je prošle godine otkazala saradnju sa Kuonijem. Svi telekomunikacioni operateri koji su deo grupe Junajted prestali su da sarađuju sa Russia Today tokom ruske invazije na Ukrajinu, usled čega su Vučićevi mediji tada čak pisali da Šolak uskraćuje pravo javnosti na informisanje.

Foto: TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ/ nr

Takođe, N1 Slovenija, Junajted grupa prošlog marta je donirala milion evra humanitarne pomoći Ukrajini.

Na drugoj strani, Vučićev Telekom Srbije i dalje nesmetano emituje Raša tudej, iako je ova ruska državna propagandna televizija na spisku zapadnih sankcija, o čemu Vučić očigledno ne vodi računa.

Osim toga, u Srbiji ovih dana snažno se rasplamsava afera koju su razotkrili nezavisni novinari i u čijem središtu je evropski poslanik i specijalni izvestilac za Srbiju Vladimir Bličik.

Otkriveno je da je on došao na sastanak na kome je usaglašen sadržaj izmena nacrta izveštaja o napretku Srbije u procesu približavanja EU sa predlogom da se državni Telekom Srbije ne pominje u izveštaju.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Činjenica je da srpski predsednik, koji zapravo sedi na dve stolice i koketira sa Zapadom s jedne strane, a s druge stalno vodi politiku otvorenih vrata sa zvaničnom Moskvom, ne bira sredstva u sukobu sa Šolakom, koji se u poslovnom svetu smatra izrazito zapadno orijentisanim biznismenom. Upravo to je već godinama trn u oku Aleksandru Vučiću.

Pročitajte još:

Kako je portal Uncenzured otkrio pre izvesnog vremena, čak i toliko sklopio tajni pakt sa tadašnjim slovenačkim premijerom Janezom Janšom.

Naime, pred prošlogodišnje izbore, koji su u Srbiji održani 3. aprila i u Sloveniji 24. aprila, kako je objavio pomenuti portal, navodno su pristali da zloupotrebe institucije u obe zemlje u cilju prikupljanja informacija o svojim političkim protivnicima.

Kako prenosi portal, Kancelarija za sprečavanje pranja novca, koju je u vreme Janšine vlade vodio Damijan Žugelj, je u to vreme, navodno i neovlašćeno, proveravala račune više od sto ljudi u Sloveniji.

Ipak, na kraju je tužilaštvo, prema dostupnim nezvaničnim informacijama N1 Slovenija, odbacilo tužbu, koju je potom protiv Šolaka zajedno sa finansijskom upravom podneo Žugljev kabinet.

BONUS VIDEO Žana Bulajić: Vučić lakše izlazi na kraj s opozicijom nego s novinarima