Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav; printscreen

Odveć nezadovoljan slikom koju ima u medijima, kao i redovnim (ne) pojavljivanjem na javnom servisu Srbije, čini se da je predsednik Srbije Aleksandar Vučić još jedno razočaranje u nizu doživeo u bratskoj nam Rusiji. Iako su domaći mediji njegovu posetu ruskom kolegi pratili tokom celog dana i opisali je kao istorijsku, od izuzetnog značaja za Srbiju, "udarne vesti" o ovoj temi nisu zabeležene u ruskim medijima.

Naslovna strana novinske agencije TASS tokom čitavog dana nije imala nijednu vest o poseti srpskog predsednika Rusiji. Iako TASS gotovo nepogrešivo izveštava o događajima u Rusiji, ovog puta je Vučićeva poseta protekla bez velike pompe.

Izjave državnika, kao i planovi za budućnost su preneti, ali u vidu kratkih vesti, koje nisu završile u fokusu pažnje ovog medija.

TASS
TASS Naslovna strana Foto: Printscreen

Uprkos tome, TASS je medij koji je najviše ispratio sastanak Vučića i Putina. Za razliku od ove agencije, RIA, Komersant i Russia Today su primetno malo pažnje posvetili sastanku koji je u našim medijima ocenjen kao slamka spasa za Srbiju, jer će nam Vladimir Putin dati gas za rekordno nisku cenu od 270 dolara po kubiku.

„Razgovarali smo o mnogo tema i hoću da se zahvalim predsedniku Putinu. O svim važnim pitanjima. On je vrlo dobro razumeo koliki je značaj cene, količine gasa“, poručio je Vučić nakon sastanka sa ruskim kolegom.

Kommesrsant
Kommersant naslovna strana Foto: Printscreen

Glavna tema kojom se danas bavio ruski Komersant jeste Centralna banka i skandal sa hartijama od vredosti firme „Rosnano“. Pored toga, fokus je i na Olafu Šolcu kao budućem kancelaru Nemačke, dok poseta srpskog lidera nije u najnovijim vestima. Ukoliko se potrudite i malo „prekopate“ po sajtu, nećete pronaći nijedan dokaz sastanka Putina sa Vučićem i bitnih tema o kojima su razgovarali.

Slična situacija je i sa sajtom Russia Today. Ukrajina i NATO kao potencijalne pretnje Rusiji glavne su teme kojima se ovaj medij bavi, uz dozu koronavirusa i Bila Gejtsa. Dogovor o niskoj ceni gasa spomenut je u tekstu sa naslovom „Srbija traži razumevanje zbog gasne krize“, koji je bačen u drugi plan, usled bitnijih događaja.

russia today
Russia Today naslovna strana Foto: Printscreen

Temom „istorijske“ posete srpskog predsednika najviše se bavila agencija RIA, ali verovatno ne kroz prizmu koja bi se Vučiću svidela. Kako na javnom servisu Srbije ne dobija pažnje koliko smatra da bi trebalo, još jedno razočarenje stići će od ruskih medija.

RIA
RIA Naslovna strana Foto: Printscreen

Agencija RIA objavila je tekst u kome se navode planovi o izgradnji nuklearne elektrane na teritoriji Srbije. Kako navodi RIA, Vučić je već otpočeo pregovore sa ruskom korporacijom Rosatom.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Reklo bi se zašto je Srbima potrebna nuklearna elektrana, objekat je izuzetno skup i sa stanovišta nauke i sa stanovišta finansija. Poznato je da je projekat beloruske nuklearke koštao Minsk deset milijardi dolara, koje je Moskva izdvojila u vidu povoljnog kredita. Za Beograd, čiji je spoljni dug blizu 36 milijardi, izgradnja nuklearne elektrane mogla bi da bude kap koja će potopiti državni budžet. Štaviše, Srbi ne samo da u potpunosti zadovoljavaju sopstvene potrebe za strujom – neverovatan luksuz u pandemskoj Evropi, već je i prodaju u inostranstvu. Srbija je prema rezultatima 2020. izvezla šest teravat-sati, od čega je trećina otišla u Češku, dvadeset odsto u Slovačku, a ostatak su po opadajućem redosledu kupile Severna Makedonija, Mađarska i Bugarska. Beograd je od ovog izvoznog artikla zaradio skoro 50 miliona dolara“, navodi autor u tekstu.

Vučić i Putin su možda u Srbiji glavna tema dana, večeri, verovatno i sutrašnjice, ali se čini da su novinari u Rusiji danas imali važnija posla.

BONUS VIDEO Vučić se sastao sa Putinom u Sočiju

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare