Aleksandar Vučić i Vladimir Putin Foto: Instagram/Buducnostsrbijeav

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u Sočiju razgovara sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom. Razgovaraće o više tema, ali je u fokusu isporuka i cena gasa.

Sastanak Vučića i Putina vodi se u četiri oka u rezidenciji predsednika Rusije. Ruski predsednik je srpskog kolegu dočekao na ulazu u zdanje u Sočiju uz srdačan pozdrav.

„Svaki susret sa predsednikom Ruske Federacije je od izuzetnog značaja za našu zemlju“, napisao je Vučić na Instagramu.

Dvojica predsednika, kojima je ovo 19. zvaničan susret, u Sočiju razgovaraju o više tema – situaciji na Zapadnom Balkanu, zajedničkim projektima, ekonomskoj saradnji, ali je najvažnija na stolu ona o isporuci i ceni gasa.

Predsednik Srbije u Soči je stigao u sredu uveče, kada je istakao da će upravo dugoročni ugovor sa Rusijom o isporuci gasa biti glavna tema razgovora. Kako je tada rekao, ne krije da će zamoliti Putina za najpovoljniju cenu tog energenta.

U ovom trenutku na snazi je ugovor između „Srbijagasa“ i ruskog „Gasproma“, ali on ističe krajem ove godine, u trenutku koji je posebno problematičan zbog velikih turbulencija na tržištu energenata.

Cena 1.000 kubika gasa sada na berzi premašuje i 1.000 dolara, dok Srbija prema važećem ugovoru za istu količinu izdvaja 270 dolara.

BONUS VIDEO Vučić se sastao sa Putinom u Sočiju

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare