Peter Sijarto Foto: TANJUG/ FOTO STA/ KATJA KODBA

Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto izjavio je nakon sastanka Saveta ministara Evropske unije da je Budimpešta uspela da spreči donošenje odluke o početku pristupnih pregovora sa Ukrajinom.

Uprkos početnim namerama i pritiscima većine država članica, Savet je samo uvažio procenu Evropske komisije, ostavljajući konačnu odluku za predstojeći samit EU, rekao je Sijarto, objavio je na društvenoj mreži Iks portparol mađarske vlade Zoltan Kovač.

Sijarto je istakao oprezan stav Mađarske prema pridruživanju Ukrajine EU, kritikujući nedostatak spremnosti Evropske komisije za proces od obostrane koristi, naveo je Kovač.

Dodao je da je Sijarto na sastanku spomenuo i ulogu Mađarske u odbacivanju predloga protiv Srbije i Republike Srpske, kao i u sprečavanju usvajanje mera koje bi otežale pregovarački proces Severne Makedonije.

Povodom toga, Sijarto je ponovio važnost unapređenja pregovora sa Zapadnim Balkanom i podržao integracije Bosne i Hercegovine, Gruzije i Moldavije, napisao je Kovač.

BONUS VIDEO: Orban uzdanica Srbije, pred nove odluke EU

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar