Foto: Epa/Efe, Reuters, Profimedia, AP

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu jedan je od najbližih saradnika predsednika Vladimira Putina još od sredine devedesetih godina prošlog veka. Šojgu je ključna osoba koja sprovodi "specijalnu vojnu operaciju" Ukrajini, ali su ruski mediji izvestili da se ministar odbrane u javnosti nije pojavio od 11. marta.

Sergej Šojgu poslednji put je viđen u javnosti 11. marta, kada je razgovarao sa turskim kolegom Hulusijem Akarom, a potom je otišao u Centralnu vojnu bolnicu Mandrika u Moskvi, gde je uručio nagrade ruskim vojnicima koji su se “istakli u specijalnoj vojnoj operaciji“.

Iako Šojgua nakon toga niko nije video, na zvaničnom sajtu Ministarstva odbrane navodi se da ja 18. marta učestovao na sastanku sa predsednikom Putinom i ostalim članovima Saveta za nacionalnu bezbednost.

Sergej Šojgu
Sergej Šojgu Foto: EPA-EFE/ABIR SULTAN

Ministar odbane inače vodi računa o svom prisustvu u javnosti, a u o njegovom imidžu brine se tim sačinjen od velikog broja ljudi. Stoga je neobično zašto se ne pojavljuje u momentu kada njegova vojska pokušava da osvoji brojne ukrajinske gradove.

Umesto ministra odbrane, izveštaje o napretku ruskih trupa sada saopštava portparol ministarstva Igor Konanšenkov.

Ruski novinari u nekoliko navrata pokušali su da saznaju iz kog razloga se Šojgu više ne pojavlje u javnosti, ali je Kremlj tek danas pristao da odgovori na ključno pitanje, jer su se u javnosti pojavile mnogobrojne terorije zavere.

Sergej Šojgu Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY/KREMLIN

„Šef ruskog Ministarstva odbrane Sergej Šojgu sada ima mnogo briga. U toku je specijalna vojna operacija. Naravno, sada nije baš vreme za medijske aktivnosti. To je sasvim razumljivo“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

Upitan da prokomentariše izveštaje pojedinih medija o navodnim zdravstvenim problemima ministra, Peskov je poručio da postoji samo jedna adresa za ta pitanja.

„Ne morate da ih slušate. On je savetovao da se sa pitanjem obratite Ministarstvu odbrane“.

Putin „čisti“ okruženje

Reči Dmitrija Peskova nisu umirile javnost, koja i dalje smatra da se unutar zidina Kremlja dešava nešto više od obične zabrinutosti. Pojedini analitičari smatraju da Vladimir Putin više ne veruje svojim saradnicima, kao i da planira „čistku“ u svojim redovima.

POGLEDAJTE JOŠ:

Jedan od ljudi koji bi mogao da se nađe na Putinovoj crnoj listi je i Šojgu.

Osim Šojgua, primećen je i nestanak iz javnosti Viktora Zolotova, načelnika ruske Nacionalne garde i jednog od najbližih savetnika Putina. Poslednja njegova javna izjava datira od 15. marta kada je rekao “da ruska vojna operacija u Ukrajini nije išla onako brzo kako je Kremlj želeo”, što je bilo najsnažnije priznanje Moskve da njena invazija neće ići kako je planirano.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo. 

BONUS VIDEO Trenutak raketiranja tržnog centra u Kijevu 

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram