Valerij Gerasimov i Sergej Šojgu
Valerij Gerasimov i Sergej Šojgu Foto: Aleksey Nikolskyi / Sputnik / Profimedia

Odluka predsednika Rusije Vladimira Putina da stavi snage nuklearnog odvraćanja u stanje visoke pripravnosti šokiralo je čak i njegove verne generalne, pa i samog ruskog ministra odbrane Sergeja Šojgua.

Naime, kada je Putin saopštio generalu Valeriju Gerasimovu i ministru odbrane svoju odluku na licima predstavnika vojske jasno se videla uznemirenost.

Inače, kao razlog za ovakvu odluku Putin je naveo „agresivne izjave NATO zemalja“. Visoki zvaničnik američke odbrane rekao je sinoć da Putinov korak „potencijalno stavlja u igru snage koje bi, ako dođe do pogrešne procene, mogle učiniti stvari mnogo, mnogo opasnijim“.

S obzirom na to da Rusija ima najveće zalihe nuklearnog oružja na svetu, ovakva odluka uznemirila je pripadnike međunarodne zajednice.

Pročitajte još:

Visoki zvaničnik Bele kuće u saopštenju za javnost opisao je Putinov potez kao „još jedan eskalacioni i potpuno nepotreban korak“.

Sa druge strane, Maks Bergman, bivši zvaničnik Stejt departmenta, ocenio je ovaj korak kao predvidljiv, ali i istakao da je to opasno zveckanje oružjem.

„Stvari bi mogle izmaći kontroli“, upozorio je Bergman.

Opširnije o današnjim dešavanjima u Ukrajini pročitajte u našem blogu uživo.

BONUS VIDEO: Aleksandrovič: Nadao sam se da će Srbija osuditi agresiju u momentu kada Ukrajinci ginu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare