Mihail Sakasvili Mikheil Saakashvili
Mihail Sakašvili Foto:EPA-EFE/IRAKLI GEDENIDZE

Bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili rekao je za Skaj njuz da se približava smrti dok boravi u bolnici u koju je prebačen iz zatvora.

U trenutku retkog pristupa medijima, bivši lider je takođe uputio upozorenje narodu Gruzije nakon višednevnih protesta koji su zahvatili zemlju.

Na žalbenom suđenju prošlog meseca čule su se tvrdnje nezavisnog stručnjaka da je neko otrovao Sakašvilija dok je bio u zatvoru.

Gruzijske vlasti odbijaju tu mogućnost i neće dozvoliti da bude prebačen na lečenje u Evropu.

Skaj njuzu je odbijen pristup bolnici, ali je mogao da prenese pitanja gospodinu Sakašviliju preko njegovog advokata i da dobije rukom pisane odgovore.

Mihail Sakasvili Mikheil Saakashvili
Mihail Sakašvili Foto:EPA-EFE/IRAKLI GEDENIDZE

Upitan koliko je blizu smrti, Sakašvili je rekao: „U početku sam imao 120 kilograma, a sada imam 64, ako budem ispod 60, doktori predviđaju višestruko otkazivanje organa“.

Što se zdravlja tiče, rekao je: „Stalno sam u krevetu, kosti mi se raspadaju i to zadaje strašne bolove“.

Njegov advokat Šalva Hačapuridze rekao je da se stanje njegovog klijenta svakim danom pogoršava.

„To je užasna scena“, rekao je Hačapuridze za Skaj njuz. „Izgleda kao zatvorenik u koncentracionom logoru u nacističkoj Nemačkoj“.

Sakašvili je poslao poruku hiljadama demonstranata koji su na ulicama protestovali protiv predloženih novih zakona koji su kritikovani kao proruski.

„Ostanite veoma oprezni, budite spremni da se mobilišete u kratkom roku, zbog osvetničkog raspoloženja režima oligarha“, napisao je on u prepisci za Skaj njuz.

Mihail Sakašvili Foto: EPA-EFE/SERGEY DOLZHENKO

Zelenski i Makron odmeravaju situaciju

Vlada je sada povukla kontroverzni zakon. Ali Zapad pomno prati šta se dešava sa Sakašvilijem, čitajući to kao znak istinske lojalnosti zemlje Rusiji ili Evropi.

Francuski predsednik Emanuel Makron je ove nedelje progovorio o sudbini Sakašvilija, rekavši: „Bivši politički lideri u Gruziji koji su u pritvoru i lošeg zdravlja treba da budu oslobođeni ili da se proveri zdravstvena situacija“.

U rezoluciji Evropskog parlamenta u februaru je traženo njegovo oslobađanje i pomilovanje.

Prošlog meseca ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski pozvao je na oslobađanje bivšeg gruzijskog lidera.

„Trenutno se polako ubija ukrajinski državljanin, bivši predsednik Gruzije Mihail Sakašvili“, rekao je predsednik Zelenski.

„Ukrajina je ponudila rešenja. Pozivam svet da pomogne u spasavanju Sakašvilijevog života i spreči njegovo pogubljenje“.

Mihail Sakašvili je stekao slavu kao dinamičan mladi političar koji je vodio svoju zemlju kroz takozvanu „revoluciju ruža“ 2003. godine, kada su Gruzijci ustali i otresli rusku dominaciju.

Postao je heroj na Zapadu zbog otpora agresiji Moskve, koja je slala tenkove u Gruziju.

Ali on je optužen za zloupotrebu položaja i njegova administracija je bila u senci optužbi da je planirao smrt protivnika u pritvoru.

Vlada „čini sve“ što je potrebno za Mihaila Sakašvilija

Vladajuća partija Gruzijski san insistira na tome da Sakašvili mora da odsluži kaznu i da dobija dovoljno nege. Vlasti kažu da su njegovi zdravstveni problemi uzrokovani odbijanjem da jede dovoljno hrane.

„Nadamo se da se njegova smrt neće dogoditi i da će njegove potrebe biti na odgovarajući način rešene“, rekao je za Skaj njuz poslanik Gruzijskog sna Maka Bočorišvili.

PROČITAJTE JOŠ:

„Smatramo da vlada čini sve na šta Sakašvili kao zatvorenik u Gruziji ima apsolutna prava“, rekla je ona tokom intervjua u Tbilisiju.

„Šta god mu treba, radi se, zdravstveno… i potrebe su tu“.

Ali Amnesti internešenel i Hjuman rajts voč kažu da mu gruzijska vlada uskraćuje „adekvatnu medicinsku negu“, dovodeći ga u ozbiljnu opasnost od smrti.

Grupa medicinskih stručnjaka koju je imenovao gruzijski javni branilac potvrdila je da je Sakašvilijevo stanje teško i da zahteva hitnu promenu njegovog neefikasnog lečenja.

Poljska i Ukrajina ponudile su dobrodošlicu Mihailu Sakašviliju radi medicinske nege.

Međutim, gruzijska vlada kaže da sumnja da je on bolestan kao što tvrdi i kaže da bi njegovo oslobađanje moglo destabilizovati zemlju.

Ako nisu u pravu, a on je blizu višestrukog otkaza organa, posledice njegove neposredne smrti mogle bi značajno da umanje šanse zemlje da se pridruži Evropskoj uniji.

Mnogo toga je na kocki dok svet posmatra sudbinu bivšeg gruzijskog lidera.

BONUS VIDEO: Putin o ratu u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar