Foto: Shutterstock

Regulatorni organi SAD nedavno su zatvorili jednu od najvažnijih banaka u Silicijumskoj dolini (SVB), što je označilo najveći bankrot od Velike recesije i drugi najveći u istoriji SAD.

Banka Silicijumske doline obustavila je trgovanje svojim akcijama koje su naglo pale, a deponenti su požurili da povuku svoj novac. Imajući u vidu da je u pitanju jedna od glavnih institucija u koje su početnici deponovali svoje investicije, neuspeh SVB-a je izazvao šokove za celu industriju. Previranja dolaze kada se tehnološke kompanije smanjuju i otpuštaju radnike, dok rastuće kamatne stope pokazuju znake šireg finansijskog problema.

Evo šta treba da znate o SVB, problemima i mogućem uticaju na tehnološki sektor.

U pitanju je javna banka sa sedištem u Santa Klari – srcu Silicijumske doline. Ona je federalno osigurana, što znači da će, ako ne može da isplati klijente, dobiti nešto novca od vlade. Prema njenoj veb stranici, SVB radi sa „skoro polovinom“ start-ap kompanija u Sjedinjenim Državama, a 44 odsto klijenata su tehnološke i zdravstvene kompanije koje su izašle na tržište, uključujući Pinterest i ZipRecruiter.

Krajem decembra, banka Silicijumske doline držala je oko 209 milijardi dolara ukupne imovine, što je znači da je njeno gašenje drugo najveće propadanje federalno osigurane banke u istoriji SAD, nakon Vashington Mutual-a, koji je propao tokom finansijske krize 2008. godine

Šta se desilo sa bankom?

SVB je čuvala veliki broj državnih obveznica, što je činilo više od polovine njene imovine. Kako su kamatne stope rasle, te su obveznice postale manje vredne, a banka je morala da nadoknadi gubitke.

Akcije SVB-a pale su u četvrtak za 60 odsto, nakon što je banka dan ranije navela da je prodala imovinu od 21 milijardu dolara i da planira da proda deo svojih akcija kako bi prikupila novac. Otkrivanje je izazvalo paniku među tehnološkim investitorima i osnivačima kompanija, koji su ohrabrivali start-apove da povuku svoj novac.

Imovina banke zaplenjena je usred radnog dana, što je znak koliko je situacija postala teška. Finansijska situacija banke Silicijumske doline sve je više bila dovedena u pitanje ove nedelje nakon što je banka objavila planove da prikupi do 1,75 milijardi dolara kako bi ojačala svoju kapitalnu poziciju usred zabrinutosti zbog viših kamatnih stopa i problema u ekonomiji.

Drugi su, međutim, pozvali na smirenost, upozoravajući da bi rušenje banke moglo da naškodi mnogim kompanijama koje posluju sa SVB-om.

Nakon naglog pada akcija, trgovanje akcijama SVB-a je zaustavljeno. Regulatori su tada zatvorili banku.

Foto:sébastien Baussais / Alamy / Profimedia

Šta ovo znači za privredu?

Zabrinutost zbog SVB-a je u četvrtak i petak mnogo više pogodila bankarske akcije. First Republic Bank, koja takođe opslužuje mnoge kalifornijske tehnološke kompanije, pala je za oko 22 procenta u petak popodne. Akcije Bank of America su pale oko 1 odsto, a akcije Morgan Stenlija su pale za preko 2 odsto u petak popodne.

Banke su posebno osetljive na rast kamata. S obzirom da je inflacija još uvek aktuelna, zvaničnici Federalnih rezervi su signalizovali da će nastaviti da pooštravaju politiku kako bi stavili cene pod kontrolu, ali njihov stav je pojačao strah od recesije. Američka vlada je u petak izvestila da je tržište rada otvorilo 311.000 radnih mesta u februaru, što odražava njenu otpornost na rastuće kamatne stope uprkos pooštravanju kampanje Fed-a.

Kada je poslednji put propala banka?

Ranije ovog meseca, Silvergate Bank, koja je poslovala sa sada bankrotiranom berzom kriptovaluta FTKS, objavila je da će biti likvidirana pošto regulatori ispitaju njene poslove sa FTKS. U 2021. i 2022. godini nije bilo propusta, dok su četiri banke propale 2020. godine, navodi Federalna korporacija za osiguranje depozita.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ti brojevi blede u poređenju sa zatvaranjima u ranijim padovima. Usled velike recesije, propadanja banaka su naglo porasla, sa 140 neuspeha u 2009., 157 u 2010. i 92 u 2011. Između 2001. i 2022. bilo je ukupno 561 propadanja.

Do bankrota dolazi kada bankarski klijenti iznenada pokušaju da povuku svoj novac odjednom, što dovodi do toga da banka izgubi sav svoj novac – a možda i ne može da plati neke klijente. Oni imaju zaštitu od osiguranja preko FDIC-a, savezne agencije koja osigurava bankarske depozite, obično do 250.000 dolara. Banke koje su osigurane od strane FDIC-a podležu federalnom nadzoru.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare