Mapa: Slađana Đermanović/Nova.rs

SAD i Nemačka postigle su sporazum o ruskom gasovodu Severni tok 2, okončavši dugotrajni spor između dva saveznika po tom pitanju, javio je Vašington Post.

Na osnovu sporazuma, Nemačka je pristala da investira u ukrajinsku infrastrukturu zelene tehnologije, a SAD će prestati da blokiraju gasovod, naveo je Post.

Ranije u sredu, nemačka kancelarka Angela Merkel razgovarala je telefonom sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, nekoliko sati pre očekivanog objavljivanja sporazuma Nemačke i Sjedinjenih Država o spornom gasovodu Severni tok 2.

Gasovod Severni tok 2, koji povezuje Rusiju i Nemačku, već dugo je bolna tačka u odnosima između Vašingtona i Berlina.

„Sjedinjene Države i Nemačka zajednički su odlučne da drže Rusiju odgovornom za agresiju i zlonamerne aktivnosti uzvraćajući uspostavom sankcija ili drugim sredstvima“, navode dve zemlje u zajedničkoj izjavi.

Ako Rusija pokuša da „koristi energiju kao oružje ili preduzme druge agresivne akte protiv Ukrajine, Nemačka će sama preduzeti korake i zatražiti akcije na nivou Evropske unije, uključujući sankcije“, kako bi „ograničila ruske izvozne kapacitete u Evropu u energetskom sektoru“, navodi se u izjavi.

„Ova obaveza je osmišljena kako bi se osiguralo da Rusija neće zloupotrebiti bilo koji gasovod, uključujući Severni tok 2, kako bi postigla agresivne političke ciljeve koristeći energiju kao oružje“, dodaje se.

Angela Merkel i Džo Bajden FOTO AP Photo/Evan Vucci, File

Prema postignutom sporazumu, navodi Rojters, Nemačka i Sjedinjene Države podupiru desetogodišnje produženje sporazuma o tranzitu gasa između Rusije i Ukrajine, koji je izvor značajnih prihoda za Ukrajinu, a koji ističe 2024. godine.

„Nemačka se obavezala da iskoristi sva svoja raspoloživa sredstva za pregovaranje o produženju sporazuma o tranzitu gasa“, rekao je novinarima visoki zvaničnik State Departmenta, pod uslovom da ostane anoniman.

Ukrajina je započela zvanične konsultacije s Evropskom unijom i Nemačkom o Severnom toku 2, rekao je u sredu ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba, dodatno ističući protivljenje Kijeva gasovodu za koji tvrdi da je pretnja evropskoj bezbednosti.

Kuleba je na Tviteru objavio da su Briselu i Berlinu već poslate zvanične note.

Ukrajinski šef diplomatije javio se nekoliko minuta nakon što su Nemačka i SAD zajedno objavile sporazum koji će, uz ostalo, utvrditi posledice za Rusiju ako Moskva novi gasovod iskoristi kako bi naudila Ukrajini ili drugim istočnoevropskim zemljama.

Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

„Ukrajina službeno inicira konsultacije s Evropskom komisijom i Nemačkom o Severnom toku 2, koji preti ukrajinskoj bezbednosti, krši načelo diverzifikacije Energetske unije EU. Note Briselu i Berlinu već su poslate“, rekao je.

Agencija Frans Pres prenela je da Kijev i Varšava zajednički ocenjuju da Severni tok 2 preti Ukrajini i celoj centralnoj Evropi.

Budući gasovod Severni tok 2 ugrožava Ukrajinu i centralnu Evropu na „političkom, vojnom i energetskom“ planu, objavili su u sredu Kijev i Varšava nakon kompromisa koji su postigli SAD i Nemačka o tom pitanju oko kojeg je između njih vladalo dugotrajno neslaganje.

„Takva odluka predstavlja novu pretnju za Ukrajinu i centralnu Evropu, na „političkom, vojnom i energetskom planu“, navodi se u zajedničkom saopštenju ministara spoljnih poslova Ukrajine i Poljske, Dmitra Kulebe i Zbignjeva Raua, prenosi Frans Pres.