Foto: EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV, Anatolii Stepanov / AFP / Profimedia, Konstantin Mihalchevskiy / Sputnik / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia,EPA-EFE/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Ruski predsednik Vladimir Putin navodno je izgubio više od 160 generala i pukovnika, među ukupno 1.500 oficira u ratu u Ukrajini.

Telegram kanal kojim upravlja pukovnik ukrajinskih oružanih snaga Antolij Štirlic Stefan prikupio je izveštaje o poginulim ruskim vojniima i sastavio listu nekih od Putinovih najistaknutijih gubitaka.

Štirlic tvrdi da je predsednik izgubio deset generala i ukupno 152 potpukovnika otkako su njegovi tenkovi 24. februara ušli na teritoriju Ukrajine.

Zbrisana su 204 majora, 294 kapetana, 496 starijih potporučnika, 258 potporučnika i 86 drugih oficira čiji čin nije mogao biti potvrđen.

Foto:EPA-EFE/HANNIBAL HANSCHKE

Ovo dolazi pošto nove brojke koje je danas objavio Generalštab Oružanih snaga Ukrajine, tvrde da je u sukobu ubijeno 87.900 ruskih vojnika, dok je procena pentagona ranije ovog meseca govorila da je ubijeno ili ranjeno više od 100.000 ruskih vojnika.

Neuobičajeno veliki broj gubitaka visokih ruskih vojnih zvaničnika dolazi zbog očiglednog odbijanja da se odgovornost prense na mlađe komandante.

Mnogi generali i putkovnici nisu voljni da decentralizuju komanndu, što je simptomatično za ruski režim u celini i zbog toga su bili ranjiviji na na napde dok sami marširaju svoje trupe u blizini linija fronta.

Foto:profimedia.rs

Ruski Telegram kanal „General SVR“ saopštio je da ukupni gubici u Putinovim redovima iznose 90.138 vojnika.

Broj mrtvih boraca iz paravojnih formacija poput „Vagnera“, procenjen je na 26.917. Ruska nacionalna garda je u međuvremenu izgubila 5.521 čoveka, navodi se u saopštenju.

PROČITAJTE JOŠ:

Obim ruskih gubitaka u Ukrajini je skrivan od javnosti ali kritičari optužuju Putina da koristi niže čiveno kao „topovsko meso“ protiv bolje naoružanih ukrajinskih snaga.

Najnoviji podaci o ruskim gubicima su dospeli u javnost nakon što su majke i supruge ruski vojnika poginulih na frontu izrazile ogorčenje zbog Putinovog ogranizovanja „lažnog“ sastanka prošle nedelje.

Umesto da se sastane sa iskreno ožalošćenim i ljutim roditeljima i članovima porodica, šef Kremlja je umesto toga održao sastanak sa grupom žena koje su lojalisti njegovog režima.

BONUS VIDEO: Evakuacija starijih iz Hersona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar