Foto:REUTERS/Marina Lystseva; Vitaliy Shustrov / Sputnik / Profimedia;Courtesy PMC Wagner via Telegram via REUTERS/File Photo

Dobrovoljci koji obavljaju vojne zadatke moraće da polože zakletvu ispred ruske državne zastave. Ova odluka sadržana je u ukazu ruskog predsednika Vladimira Putina koji je objavljen danas, prenosi ruska agencija TASS.

Ruski predsednik je potpisao ukaz kojim se od pripadnika paravojnih grupa zahteva da polože zakletvu, kao što to čine vojnici regularne vojske.

Prema dokumentu, reč je o pripadnicima dobrovoljačkih formacija i drugim licima koja pomažu vojsci u ispunjavanju zadataka i „učešću u specijalnoj vojnoj operaciji“.

Pored toga, normi podležu zaposleni u centru za posebne namene „Ohrana“ u Zaporožju i drugim sličnim državnim preduzećima osnovanim u regionima koje je Rusija zaposela u Ukrajini, prenosi N1.

Jevgenji Prigožin Vagner Foto:Tanjug/AP Photo/Dmitri Lovetsky

Takođe, zakletvu će morati da polože „građani uključeni u teritorijalnu odbranu“.

Utvrđen je sledeći tekst zakletve:

„Ja (prezime, ime, patronim) svečano se zaklinjem na vernost Ruskoj Federaciji, obavezujem se da ću sveto poštovati Ustav Ruske Federacije, striktno slediti naređenja komandanata i pretpostavljenih, savesno ispunjavati dužnosti koje su mi dodeljene. Zaklinjem se da ću biti odan Ruskoj Federaciji, da ću hrabro braniti njenu nezavisnost i ustavni poredak“, prenosi TASS.

Ukaz koji zahteva od pripadnika paravojnih formacija da polože zakletvu Rusiji, kao što to čine vojnici redovne vojske, Putin je potpisao samo dva dana nakon navodne smrti šefa Vagnera.

Foto: Ostorozhno Novosti/Handout via REUTERS

Dok je plaćeništvo zabranjeno zakonom u Rusiji, aktivnosti „ privatnih vojnih kompanija “ koje zvanično nude „ bezbednosne “ usluge , od kojih je Vagner najvažniji i najpoznatiji, tolerišu se.

Ukaz dolazi i dva meseca nakon neuspele pobune Vagnerove grupe, koja se, po nalogu svog šefa Jevgenija Prigožina, zamerila ruskoj vojnoj hijerarhiji i optužila je za nekompetentnost.

Foto:REUTERS/Marina Lystseva

Još uvek nema zvanične potvrde da je Prigožin poginuo u padu aviona pre dva dana u Tverskoj oblasti, severno od Moskve ka kojoj se uputio iz Sankt Peterburga.

PROČITAJTE JOŠ:

Brojni zapadni političari i analitičari upiru prstom u Putina i smatraju da je pad aviona bila „kazna za izdaju“. Putin je juče uputio saućešće porodicama, pričao o poznantsvu sa Prigožinom, ali i izbegao da direktno kaže da je vođa Vagnera među poginulim.

Komandant čečenskih specijalaca Apti Alaudinov je, sa druge strane, izjavio da od Prigožinove smrti najviše profitiraju Francuska i SAD. Vagnerovci su, za to vreme, objavili da je „Prigožinova pogibija bila delo izdajnika Rusije“ i najavili buduće akcije.

Foto:AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Moskva je danas kategorički negirala umeštanost u pad aviona i optužbe nazvala lažima. Reagovao je i predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko, rekavši da ne veruje da je avion oborio projektil.

Zvaničnih podataka o istrazi, koja je otvorena ubrzo nakon pada aviona, još uvek nema.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar