Foto:Profimedia.rs

Kremlj je saopštio da bi prebukiran raspored Vladimira Putina mogao da bude razlog zbog kojeg ruski predsednik možda neće prisustvovati sahrani vođe paravojne formacije Vagner Jevgenija Prigožina.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je u petak da još nije moguće reći da li će Putin moći da prisustvuje Prigožinovoj sahrani.

Vladimir Putin Foto: President Of Russia / Zuma Press / Profimedia

„Ne znamo koliko će trajati neophodna ispitivanja u vezi sa istragom. Zbog toga, sada, kada nema datuma sahrane, o tome uopšte ne može da se priča. Tako da jedino što mogu da kažem jeste da predsednik sada ima prilično gust raspored“, rekao je Peskov.

Ova vest dolazi nekoliko sati nakon što je Putin prekinuo ćutanje povodom Prigožinove smrti. Ruski predsednik je u četvrtak rekao da je lider Vagnerovaca „talentovana osoba koja je napravila ozbiljne greške u životu“.

Foto: Not supplied / WillWest News / Profimedia

Međutim, ruski lider nije eksplicitno potvrdio Prigožinovu smrt.

Privatni avion Prigožina, koji je putovao iz Moskve u Sankt Peterburg, srušio se u sredu u blizini sela Kuženkino u Tverskoj oblasti, pri čemu je poginulo svih 10 putnika u avionu, saopštile su ruske vlasti.

Pročitajte još...

Do nesreće je došlo tačno dva meseca nakon što je Prigožin predvodio neuspelu pobunu protiv vrha Kremlja, u, kako je on opisao, „Maršu pravde“. To je predstavljalo najozbiljniji izazov Putinovoj vladavini otkako je došao na vlast 1999. godine, piše Njuzvik.

Uzrok pada aviona i dalje nije utvrđen, iako neki izveštaji sugerišu da je avion oborila ruska protivvazdušna odbrana. Ukrajina je negirala odgovornost, a Kremlj je rekao da su spekulacije da je Prigožin ubijen po Putinovom naređenju „apsolutna laž“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar