Foto: Kommersant Photo Agency / ddp USA / Not supplied / WillWest News / Profimedia

Najnoviji tragovi u misteriji oko pada aviona vođe Vagnera Jevgenija Prigožina sugerišu da je u njegov privatni avion postavljena bomba. Vlasnici aviona, brazilska kompanija "Embraer", otkrila je da nije bilo popravki na avionu od 2019. godine zbog uvedenih sankcija. Međutim, te tvrdnje su u suprotnosti sa svedočenjem stjuardese Kristine Raspopove, koja je pre poletanja aviona javila svojoj porodici da je let odložen zbog neophodnih popravki - što je dodatno začinilo tvrdnje da je nesreća nameštena.

Kao dodatak spekulacijama, pojavio se i video na kojem se vide ljudi koji navodno žele da kupe avion, i to nekoliko sati pre poletanja.

Oni su registrovani kao putnici privatnog aviona kako bi ih propustilo obezbeđenje aerodroma, a zatim su tvrdili da su „potencijalni kupci“.

Foto: Investigative Committee of Russia/Handout via REUTERS, REUTERS/Yulia Morozova/File Photo,Ostorozhno Novosti/via REUTERS

Navodni kupci, uključujući ženu sa torbicom, imali su pristup avionu samo nekoliko sati pre nego što se on srušio.

„Tehničar je sa sobom imao samo telefon, a žena tašnu. Nakon što su pregledali spoljašnjost i unutrašnjost aviona, što je trajalo oko sat vremena, izašli su iz aviona. Ubrzo nakon toga, u avion su ušli Prigožin, Utkin i ostali putnici“, navedeno je na Telegram kanalu „ВЧК-ОГПУ“.

Ruske vlasti navele su Prigožina kao jednog od 10 putnika aviona, a sinoć je ruski predsednik Vladimir Putin prekinuo skoro 24 sati ćutanja kako bi „izrazio saučešće“ onima koji su poginuli, opisujući Prigožina kao čoveka „koji je napravio ozbiljne greške u životu“.

Jevgenij Prigožin Foto:Tanjug/Razgruzka_Vagnera telegram channel via AP

Putinova reakcija dolazi nakon što je su američke obaveštajne službe ocenile da pad aviona nije bio pukim slučajem, ali Pentagon je za sada saopštio da joj nema dokaza koji bi podržali tu teoriju. Portparol Pentagona general Patrik Rajder, nije izneo detalje ili dokaze dok je govorio o nesreći.

Zapadni zvaničnici su rekli da je Prigožin „verovatno“ bio meta, ukazujući na bombu koja je bila skrivena u avionu.

Na društvenim mrežama kruži nekoliko nepotvrđenih teorija da je „bomba bila skrivena u pošiljki skupog vina“. Ovi navodi pojavili su se na Telegramu, a prema njima bomba je bila skrivena u sanduku vina koji je ukrcan u avion nekoliko minuta pre poletanja. Druga verzija te iste teorije je da je eksploziv bio sakriven u ambalaži vina.

Ruski sajt Baza, objavljujući šeme aviona, pokazao je da je odeljak u blizini kupatila u zadnjem delu aviona bio idealno mesto za skrivanje bombe. Oni navode da su teorije da je Prigožinov avion oboren raketom verovatno lažne i istakli su da na nebu oko mesta pada nije bilo vidljivih tragova rakete.

A očevici koji su bili u blizini mesta pada rekli su da su videli da je avion eksplodirao na nebu pre nego što je pao na zemlju, ali nisu primetili nikakav raketni udar.

Popavka aviona i druge teorije

Stjuardesa Kristina Raspopova, koja je stradala u nesreći, navodno je rekla svojoj porodici da je avion odložen zbog tehničkog pregleda i neophodnih popravki.

Ali kompanija „Embraer“ je saopštila da nije izvršila nikakve popravke na avionu zbog međunarodnih sankcija uvedenih Rusiji.

U međuvremenu, ispostavilo se da je Prigožinovo telo navodno identifikovano, jer lider Vagnera nije imao prst – zadobio je povredu leve ruke dok je izdržavao zatvorsku kaznu, piše Dejli mejl.

Još uvek nije jasno da li su Prigožin i nekoliko njegovih potporučnika ubijeni i da li je to bila osveta za pobunu od pre dva meseca, koja je dovela u pitanje autoritet predsednika Putina.

Foto: TANJUG/AP Photo/Facebook/Kristina Yadrevskay

U međuvremenu, danas su se pojavili novi snimci Prigožinovog aviona.

Prigožinove pristalice tvrdile su da je avion namerno oboren – mogao je da bude pogođen projektilom ili je u avionu postavljena bomba.

Stanovnica sela Kuženkin, blizu kojeg je pao avion, Anastasija Buharova (27), rekla je da se šetala sa decom kada je videla avion. Uplašila se da će avion pogoditi kuće i potrčala je napolje sa decom.

„Nešto se otkinulo od njega u vazduhu, i počelo je da pada“, rekla je ona.

Pročitajte još...

Institut za proučavanje rata saopštio je sinoć da su ruske vlasti verovatno krenule protiv Prigožina da bi „kao konačni vid eliminacije grupe Vagner“.

Video snimci koje je podelio pro-Vagnerov Telegram kanal Siva zona pokazuju kako avion pada iz velikog oblaka dima, a bilo je vidljivo i da mu jedno od krila nedostaje.

BONUS VIDEO Smrt Jevgenija Prigožina – pogibija ili ubistvo?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar