Foto: Elena Kopylova / Sputnik / Profimedia; EPA-EFE/IGOR KOVALENKO; Shutterstock

Glavno jezgro ruske paravojne formacije Vagner ostaje na teritoriji Belorusije, izjavio je danas beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

“Vagner je živeo, Vagner živi, i Vagner će živeti u Belorusiji, bez obzira šta ko želi ili ne želi. Zajedno sa osnivačem Vagnera Jevgenijem Prigožinom, napravili smo sistem kako će Vagner funkcionisati ovde“, rekao je Lukašenko a prenosi TASS.

Aleksandar Lukašenko i Vladimir Putin Foto:Tanjug/Pavel Byrkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

On je istakao da navodi o demontiranju kampova Vagnera kod grada Osipoviči u Moiljovksoj oblasti ne daju pravu sliku o poziciji grupe u Belorusiji.

„Jezgro grupe ostaje ovde, neki su otišli na odmor, a neki odlučili da se nastane u predgrađu. Za nekoliko dana, ponovo će svi biti tu, svih 10.000 ljudi“, rekao je Lukašenko.

Aleksandar Lukašenko Foto:REUTERS/Maxim Shemetov

On je istakao da Prigožin nije od njega tražio bezbednosne garancije nakon pobune grupe u junu ove godine, i dodao da je sa njim razgovarao dva puta, i to prvi put neposredno nakon pobune.

“Rekao samu mu: ‘Ženja, razumeš li, sam ćeš se boriti i umreti? U tom slučaju, poslaću ti konopac i sapun’, a on je rekao da to ne želi i da će umreti kao heroj“, rekao je Lukašenko.

Pročitajte još...

Beloruski predsednik je rekao da njegov ruski kolega Vladimir Putin “nema apsolutno nikakve veze“ sa padom aviona u kojem se nalazio Prigožin.

“Ne mogu da kažem ko je to uradio. Putin je razborita, veoma mirna i čak spora osoba, odlučuje o drugim, manje složenim pitanjima, zato ne mogu da zamislim da je to on radio“, rekao je Lukašenko.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar