Rusija Ukrajina rat Foto:Tanjug/AP Photo/Anton Shtuka

Rusija je tokom noći lansirala 20 dronova i pet projektila na Ukrajinu i tom prilikom su pogile dve osobe u crnomorskom regionu Odese, oštećena je infrastruktura luke i pogođen energetski objekat na severozapadu, izjavili su danas zvaničnici.

U Odeskoj oblasti oštećen je strani brod zbog napada ruske vojske na civilnu lučku infrastrukturu, preneo je Unian.

Kako je saopštilo tužilaštvo, dve osobe su poginule, a jedan lučki radnik je povređen.

Odbrambene snage juga Ukrajine navele su da je tokom noći PVO juga uništila šest jurišnih dronova Šahed-136/131.

Takođe su navele da su upravo Odesku oblast ruske snage napale balističkom raketom, verovatno Iskander-M i četiri vođene avionske rakete Kh-59/Kh-69.

Odesa napad Foto:Tanjug/Ukrainian Emergency Service Office via AP

Napadi su izvedeni sa teritorije Krima.

Odbrambene snage juga Ukrajine su saopštile i da je usled oštećenja plovila došlo do curenja tečnosti i da se posledice otklanjaju.

Kako je saopštila pres služba Odeskog regionalnog tužilaštva, u napadu su poginuli 50-godišnji vozač kamiona i 37-godišnji lučki radnik, a jedan lučki radnik je ranjen i hospitalizovan.

„Oštećena su skladišta, teretna vozila i civilno plovilo (pod zastavom Kameruna). Uviđaj se nastavlja, utvrđuje se potpuna lista uništenja i oštećenja“, saopštila je pres služba.

U Nikopolju, u Dnjepropetrovskoj oblasti, jedan muškarac je poginuo, a još dva muškarca i žena su povređeni od artiljerijskog granatiranja ruske vojske.

To je objavio Sergej Lisak, šef Dnjepropetrovske OVA na Telegram kanalu, preneo je Ukrinform.

Pročitajte još:

„U Nikopolju je preminuo 62-godišnji muškarac. Povređene su još tri osobe – muškarci i žena. To su posledice ruskog artiljerijskog granatiranja“, navodi se u postu.

Prema rečima Lisaka, u gradu je bilo nekoliko požara.

Oštećene su privatne kuće, državni objekti i automobili.

Ruska vojska je tokom noći izvela napad dronovima na energetski objekat u oblasti ukrajinskog grada Rovno, saopštio je ukrajinski distributer električne energije „Ukrenergo“.

U pojedinim oblastima su isključeni privatni i industrijski potrošači, navodi se u saopštenju objavljenom na Telegramu, prenosi Ukrinform.

Trenutno se obnovlja napajanje strujom, a radovi na sanaciji su u toku.

Tokom noći objavljena je vazdušna uzbuna u nizu regiona Ukrajine zbog pretnje od napada ruskih bespilotnih letelica tipa „šahed““, navodi Ukrinform.

BONUS VIDEO:

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare