Foto:REUTERS/Serhii Nuzhnenko; ABACA / Abaca Press / Profimedia

Slovački premijer Robert Fico izjavio je da je jasno da Ukrajina nema dovoljno snage da vojno preokrene situaciju u ratu sa Rusijom, da nije sposobna za izvede kontraofanzivu i ocenjuje da ni svo oružje, niti novac sveta ne mogu da pomognu Ukrajinia jer, istakao je, Rusija nikada neće biti vojno poražena.

Rusija vojno kontroliše Donbas, Lugansku oblast i Krim i samo naivan čovek može da misli da će ruske snage nakon pregovora u budućnosti napustiti te teritorije, napomenuo je Fico za slovačku „Pravdu“.

Prema njegovim rečima Rusija će uskoro početi da diktira uslove za rešavanje sukoba u Ukrajini.

Pročitajte još:

Fico je istakao da sankcije Zapada prema Rusiji nisu dale rezultate jer su, kako je naveo, potcenile ruske građane, a kao primer je naveo da Rusi neće očajavati ako ne mogu da kupe američki telefon, već će kupiti kineski i rešiti problem.

Slovački premijer je istakao da je Bratislava spremna da i dalje pruža humanitarnu pomoć Ukrajini nakon što je obustavila vojnu.

Fico je istakao da ukoliko SAD obustave vojnu podršku Ukrajini, EU neće moći dugoročno sama da finansira Kijev. EU trenutno daje Ukrajini 1,5 milijardi evra mesečno, istakao je Fico, navodeći da se ta sredstva koriste za isplatu plata.

Kako je ocenio biće bolno za EU da prizna da je apsolutno propala pomoć koju je uputila Ukrajini.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare