Foto: EPA-EFE/UK PARLIAMENT/ROGER HARRIS

Ruske vlasti su ocenile kao "bogohulni i nemoralan" stav Velike Britanije da ruske zvaničnike na pozove na sahranu kraljice Elizabete Druge.

„Smatramo kao duboko nemoralan britanski pokušaj da iskoristi nacionalnu tragediju koja je dirnula srca miliona ljudi širom sveta u geopolitičke svrhe za obračun sa našom zemljom“, izjavila je portparolka ruske diplomatije Marija Zaharova.

Ona je dodala da je to „posebno bogohulno za sećanje na Elizabetu II“.

Portparolka ruske diplomatije izrazila je žaljenje što Velika Britanija koristi rusku ofanzivu u Ukrajini kao „izgovor“ da ne pozove ruske zvaničnike na sahranu Elizabete Druge, koja će biti organizovana u ponedeljak u Londonu.

Pored Rusije, na sahranu britanske kraljice nisu pozvani zvaničnici Belorusije, Mjanmara i Severne Koreje.

„Od sada smatramo da je britanska elita na strani nacista“, dodala je Zaharova aludirajući na vojnu i finansijsku podršku koju je London pružio Kijevu protiv ruske invazije na Ukrajinu.

Sahrana Elizabete Druge u Vestminsterskoj opatiji sledeće nedelje biće i veliki diplomatski događaj. Predviđen je dolazak više od 100 članova raznih monarhija, šefova država i drugih ličnosti.

Odsustvo Rusije svedoči o veoma napetim diplomatskim odnosima Moskve i Londona tokom poslednjih nekoliko godina, od afere Skripalj 2018. do sukoba u Ukrajini.

BONUS VIDEO: Viktor Orban na sahrani Mihaila Gorbačova u Moskvi

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar