Kraljica Elizabeta II
Kraljica Elizabeta II; Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Britanska kraljica Elizabeta II. biće sahranjena u ponedeljak u 19.30 po lokalnom vremenu na privatnoj ceremoniji u kapeli Svetog Đorđa u zamku Vindzor, na zapadnoj periferiji Londona, posle jutarnje državne sahrane, saopštila je Bakingemska palata.

Sutra uveče, takođe u 19:30 po lokalnom vremenu (20:30 CET), njena deca, uključujući novog kralja Čarlsa III, okupiće se na još jednom bdenju pored njenog kovčega, koji je izložen u Vestminsterskoj palati u Londonu. Kraljica je umrla 8. septembra u 96. godini u Škotskoj. Vladala je više od sedamdeset godina.

Državna sahrana, prva od smrti Vinstona Čerčila 1965. godine, biće održana u 11 časova po lokalnom vremenu (12 časova po srednjeevropskom vremenu) u Vestminsterskoj opatiji u prisustvu 2.000 gostiju, uključujući stotine stranih zvanica i članova kraljevske porodice.

Biće prisutno i 200 ljudi koje je kraljica odlikovala u junu ove godine, pre svega zdravstveni radnici angažovani na pandemiji koronavirusa. Kovčeg će potom biti prenet u kapelu Svetog Đorđa u zamku Vindzor. Misa će biti održana u 16 ​​časova (17 časova po srednjeevropskom vremenu) u prisustvu više od 800 ljudi, a sama sahrana rezervisana je za najužu porodicu, bez fotografa i fotoaparata.

Kraljica će biti sahranjena u kapeli kralja Džordža VI, gde leže njeni otac i majka, kao i pepeo njene sestre princeze Margarete. Tamo će biti prenet i kovčeg njenog supruga, princa Filipa, koji se sada nalazi u kraljevskoj grobnici. Čarls III. održaće u nedelju prijem za šefove država koji su stigli na kraljičinu sahranu.

***

BONUS VIDEO: Pribićević: Kraljica Elizabeta od monarhije napravila najveći svetski brend


***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar