Foto: EPA-EFE/SERGEI BOBYLEV / SPUTNIK / KREMLIN, Printscreen Twitter/MFA Russia

Moskva već danima optužuje Ukrajinu da planira da detonira "prljavu bombu", a najnovije optužbe iznete su u utorak Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija.

„Prilično smo zadovoljni jer smo podigli svest. Ne smeta mi ako će ljudi reći da Rusija diže lažnu uzbunu ako se to ne desi jer je ovo strašna, strašna katastrofa koja potencijalno preti celoj Zemlji“, rekao je zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski.

Svoje tvrdnje o takozvanoj ukrajinskoj „prljavoj bombi“ Rusi su, između ostalog, „potkrepili“ fotografijama koje su objavili na Tviteru i koje „dokazuju” njihove tvrdnje. Ali slovenačka vlada ih je sada demantovala i objavila da je jedna od tih fotografija snimljena u Sloveniji.

„Radioaktivni otpad u Sloveniji se skladišti bezbedno i pod nadzorom. Neće se koristiti za pravljenje prljavih bombi“, objavili su Slovenci na svom Tviteru.

Fotografija iz informativnih materijala

Jedna od fotografija korišćenih u ruskom tvitu, na kojoj se govori o navodnim ukrajinskim kapacitetima za pravljenje „prljave bombe“, pripada slovenačkoj Agenciji za radioaktivni otpad (ARAO).

„Fotografija je iz 2010. godine i korišćena je na stručnim predavanjima i u informativnim materijalima. Fotografiju je objavilo rusko Ministarstvo spoljnih poslova bez znanja ARAO“, saopštila je slovenačka vlada.

Na fotografiji su predmeti umotani u plastične kese sa simbolom radioaktivnosti i natpisom „radioaktivno“.

Ali, kako se navodi u saopštenju iz Ljubljane, radi se o detektorima dima koji ne sadrže radioaktivne materije koje su Rusi naveli u tabeli koju su objavili uz fotografiju. Oni sadrže slabo radioaktivne materije, zbog čega se moraju odlagati kao nuklearni otpad, objasnila je slovenačka vlada.

BONUS VIDEO: Rusko borbeno vozilo naleće na protivtenkovsku minu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare