Ruska vojska Foto:Yasuyoshi CHIBA / AFP / Profimedia

Rusko ministarstvo odbrane objavilo je da se ruska vojska povukla iz Krasnog Limana. “Zbog opasnosti sa se nađu u obruču, savezne vojske povučene su iz Krasnog Limana na pogodnije pozicije”, izjavio je general major Igor Konašenkov na današnjem brifingu.

Portparol ukrajinske vojske na istoku Sergij Čerevati naveo je da se oko 5.000 do 5.500 Rusa nalazilo u Limanu i oko njega poslednjih dana, ali da je njihov broj smanjen u poslednjim borbama.

Guverner susedne oblasti Lugansk Sergej Gajdaj poručio je da ruski vojnici koji se nalaze u Limanu imaju tri opcije, da pobegnu, umru svi zajedno ili da se predaju.

Čerevati je rekao da su ukrajinske trupe povratile pet sela oko Limana i time povećale pritisak na ruske vojnike koji su sada tu u klopci.

Ovo je javljeno dan pošto je ruski predsednik Vladimir Putin objavio da se pripajaju četiri ukrajinske oblasti Rusiji.

Poslednjih nekoliko nedelja ukrajinska vojska ostvarila je znatan teritorijalni napredak u regionu Harkova, severoistočno od Donjecka gde se nalazi Liman. Ona pokušava da napravi prodor i u Donjeckoj oblasti.

***

BONUS VIDEO: Rusija prisvojila 4 oblasti Ukrajine: Kraj rata ili eskalacija? – gosti Vladan Alimpijević i Kristijan Veršuc

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare