Foto:Shutterstock/EPA-EFE/MIKHAEL KLIMENTYEV / SPUTNIK / KREMLIN /Maks Vetrov / Sputnik / Profimedia/- / Sputnik / Profimedia/Photo ITAR-TASS / TASS / Profimedia

Bitka za Herson - jedna odlučujućih u rusko-ukrajinskom ratu, još jednom je pokazala da snage Moskve trenutno nemaju drugu mogućnost sem povlačenja. Nakon napuštanja ovog grada, Rusi se spremaju za hitnu evakuaciju i iz susedne Nove Kahovke, a kranja tačka njihovog bega biće Krasnodar - grad koji se nalazi na teritoriji Rusije. Iako odlaze praznih ruku, trupe predsednika Vladimira Putina odlučile su da iskoriste priliku i još jednom nanesu štetu ukrajinskoj strani - minirajući već oštećenu branu kod hidroelektrane Kahovka, čije uništenje može da izazove razorne posledice po jug Ukrajine.

Naime, tokom vikenda su mnogi zapadni novinari, među kojima je i Luk Harding koji iz Ukrajine izveštava za britanski list Gardijan, izneli tvrdnje da Moskva stoji iza miniranja ključne brane na Dnjepru.

Samo dan kasnije, proruske vlasti su objavile da nakon Hersona, planiraju povlačenje i Nove Kahovke. U saopštenju se navodi da svi ruski građani u području od 15 kilometara oko grada treba se pripreme za odlazak.

Zbog toga mnogi analitičari sugerišu da su ruske vlasti itekako svesne posledice ovog granatiranja, i da sada žele da ih zaštite od njih.

Foto: EPA-EFE/SERGEJ BOBYLEV / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT, ABACA / Abaca Press / Profimedia, Shutterstock

Razorne poplave i nestanak struje

Stručnjaci već nedeljama, od kada su počele borbe u ovoj oblasti, neprestano upozoravaju na posledice do kojih bi moglo da dovede uništenje brane i hidroelektrane Kahovka.

Pre svega, ova brana godinama štiti stanovnike Hersonske oblasti od poplava. Bilo kakvo oštećenje na njoj moglo bi da uzrokuje bujice kakve Ukrajina ne pamti. Takođe, to dovodi u mogućnost i obustavljanja rada ove elektrane, što bi ostavilo u mraku sve žitelje ove oblasti.

U takvim uslovima, oslobođena oblast bi postala potpuno izolovana od ostatka Ukrajine. S obzirom na to da se snage Moskve sve više povlače ka Rusiji, ova oblast bi mogla da predstavlja značajno uporište ukrajinskim trupama za buduće poduhvate.

Foto:profimedia.rs

Ukoliko ona fizički, poplavama, bude izolovana od ostatka teritorije, i to u trenutku nadolazeće zime, nastaviti kontraofanzivu preko hersonske oblasti moglo bi da postane nemoguće. Takođe, to bi obezbedilo dosta vremena za bezbedno povlačenje ruskih trupa.

Ovaj crni scenario je sve izvesniji, budući da je hidroelektrana i pre miniranja brane bila značajno oštećenja. Da li se situacija pogoršala, još uvek nije moguće proceniti, budući da Ukrajina još uvek ne može da garantuje bezbedan prilaz Kahovci.

Zelenski upozoravao na ovakav scenario

Inače, ukrajinska strana je očekivala ove poteze ruskih snaga. Predsednik Ukrajine Vladimir Zelenski pre nešto više od tri nedelje upozorio je da će Rusi zbog nestabilne situacije u Hersonu i sve većem približavanju ukrajinske vojske pribeći „očajničkoj strategiji“ koja podrazumeva uništavanje brane na reci Dnjepar.

POGLEDAJTE JOŠ:

Na ovo je upozoravao i Institut za proučavanje rata u Vašingtonu, koji je navodio da se Rusija „verovatno sprema“ da uništi branu u hidroelektrani Kahovka kako bi poplavila i proširila reku Dnjepar i odložila napredak ukrajinskih snaga.

Rusi se evakuišu iz drugog grada za 10 dana

Nije izvesno da li će ova ruska taktika zaustaviti Ukrajince, ali jeste sugurno da su oni za manje od 10 dana oslobodili dva grada.

Još uvek nije jasno koliko će trajati evakuacija iz Nove Kahovke, ali su proruski zvaničnici u toj oblasti saopštili da žele da što pre završe napuštanje ove oblasti, naročito kada je reč o civilima.

BONUS VIDEO Ukrajinsko oslobađanje Hersona

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar