Foto:emsc-csem.org; shutterstock; youtube @mirceaprichici9448; DICA 24 ; facebook.com RadioRomaniaCluj

Serija jačih zemljotresa juče je pogodila i Rumuniju. U pojedinim delovima Srbije i te kako se osetilo podrhtavanje tla iz susedstva, zbog čega se kod mnogih javio strah podstaknut stravičnim scenama iz Turske. Ipak, kako smatraju pojedini seizmolozi, potresi u Rumuniji rezultat su pomeranja tektonskih ploča nakon potresa u Turskoj. Rumuniju će, prema predviđanjima, pogoditi još nekoliko potresa, ali Srbiji ne preti velika opasnost.

Rumuniju je pre dva dana pogodio zemljotres jačine 5,2 stepeni po Rihterovoj skali. Epicentar zemljotresa bio je na gotovo istom mestu gde i onaj narednog dana.

Taj potres osetio se u Srbiji, a nekoliko slabijih usledilo je tokom dana. Već tada je zavladala određena doza straha zbog scena koje prethodnih dana ceo svet gleda iz Turske.

Foto: Shutterstock/emsc-csem.org

Ipak, sutradan je Rumuniju pogodio jači potres, koji se i te kako osetio u Srbiji. Prema dostupnim informacijama, potres je bio jačine 5,7 stepeni po Rihterovoj skali. Epicentar zemljotresa bio je 73 kilometra od grada Drobeta-Turnu Severin.

U narednih nekoliko minuta zabeležena su još dva zemljotresa jačine 3,4 stepena i 3,5 stepena Rihterove skale.

Kako javljaju čitaoci portala Nova.rs iz Vršca, taj zemljotres osetio se još jače nego prethodni.

„Pomerio se nameštaj, vrata od sobe su mi se otvorila. Baš je grozan osećaj“, kazali su nam čitaoci.

Foto:emsc-csem.org; shutterstock

Građani naše zemlje iz Bora, Majdanpeka i Negotina oglasili su se na stranici EMSC-a. Kako su naveli, podrhtavanje se osetilo jače nego juče.

Jako podrhtavanje prijavili su i građani Bugarske.

Prema podacima dostupnim na EMSC-u, serija potresa dogodila se u Rumuniji, a seizmolozi otkrivaju šta nas čeka u narednom periodu.

Rumuniju čeka još zemljotresa, Srbija van zone opasnosti

Seizmolog Slavica Radovanović rekla je za RTS da će pojačana seizmička aktivnost trajati nekoliko godina.

Turska
Turska; Foto: Muhammed Selim Korkutata / AFP / Profimedia

„Seizmolozi nikada ne govore, za nas meseci ne predstavljaju neku vremensku osnovu. Mi uvek govorimo o nekoliko godina, a najčešće kažemo u narednih desetak godina mogući su takvi događaji, jer ipak se svi ti pritisci kroz Zemlju prenose mnogo sporije nego što su naši strahovi“, navela je Slavica Radovanović.

Na pitanje koliko jak zemljotres može da se očekuje u Srbiji, Slavica Radovanović je objasnila da bi Srbiju mogao da pogodi potres magnitude najviše 6 jedinica Rihterove skale.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Odmah da kažem da je takvo pomeranje 100 puta manje nego pri turskom. Tako da se razumemo, to bi u odnosu na turski bio slab zemljotres, u odnosu na ono što mi želimo, bio bi jak i bio bi jači od kraljevačkog zemljotresa. Ako govorimo o Bugarskoj, gde takođe dugo nije bilo jakih zemljotresa i vrlo je verovatno da će se i tamo događati jaki zemljotresi, to su neke magnitude koje čak dosežu do 7 jedinica Rihterove skale, ali su ti potresi vezani za neke pogranične prostore Srbije i Makedonije i mogli bi imati uticaja na južne delove naše Republike“, rekla je Slavica Radovanović.

BONUS VIDEO Hataj u ruševinama – snimci dronom