Foto: Tunahan Turhan / Zuma Press / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia, SOPA Images / Sipa Press / Profimedia

Petogodišnji Aras sada se odmara u bolničkom krevetu i igra se autićem. On je jedno od turskih čuda. Spasilačke ekipe oslobodile su ga iz ruševina njegove kuće u sada razorenom gradu Karamanmarašu, 105 sati nakon zemljotresa.

Kada je doveden u jedinicu intenzivne nege, nastupila je hipotermija i njegova telesna temperatura je pala na 28 stepeni Celzijusa.

Aras je možda preživeo, ali njegova sedmogodišnja sestra Hiranur nije. Kao ni njegov devetogodišnji brat Alp, niti njegov otac. Oni su samo jedna od mnogo porodica koje je ova katastrofa nepovratno slomila.

Deda Mehmet sedi pored Arasovog kreveta i nežno mazi tamnu kosu svog unuka.

„On je pošten dečak. Ima jaku ličnost. On je iskren. Nije razmažen dečak“, rekao je.

Iako sada ima 72 godine, Mehmet kaže da će do kraja svog života brinuti o Arasu kao da je njegov rođeni sin.

„Spasioci su tako dobro radili da ga spasu. I po Božijoj milosti, vratili su nam ga živog“.

Arasova mama je takođe preživela – ali on je nije video otkako ih je zadesio zemljotres. Ona se nalazi na lečenju u drugoj bolnici u gradu i očekuje se da će se oporaviti.

PROČITAJTE JOŠ:

U jedinici intenzivne nege koju su postavili izraelski lekari je Arasov život spasen.

Dr Danijel King je rekao da su uspeli da spasu 17 pacijenata sa teškim povredama koji su bili pod ruševinama čak šest dana. Većina je bila prehlađena i bolovala od otkazivanja bubrega zbog niskih temperatura i nedostatka vode.

Pored malog Arasa, u ovoj bolnici je i 65-godišnji muškarac iz Sirije.

Samir je izvučen iz ruševina nakon što je izdržao šest ledenih noći. Lekari su ga tada spasili, ali su mu obe noge amputirane. Za medicinare u srcu ove katastrofe bila je to iscrpljujuća i traumatična nedelja.

Turska zemljotres Foto:REUTERS/Sertac Kayar

Pedijatar dr Mehmet Džihan doputovao je iz Istanbula što je brže mogao da pomogne kolegama u ovom razorenom gradu.

„Vrlo je loše. Previše dece je izgubilo roditelje. Ne znam. Meni je jako teško… previše teško za mene.“

Lekari i medicinske sestre iz celog sveta sada su u Turskoj da pomognu u fizičkim povredama. Ali i mentalna trauma je duboka – i lična i nacionalna.

BONUS VIDEO: Devojčica izvučena iz ruševina u Karanmarašu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar