Foto: EPA-EFE/SEDAT SUNA

Inflacija u Turskoj porasla je prošlog meseca oko 79 odsto - najviši nivo zabeležen u toj zemlji u poslednjih četvrt veka.

Godišnja stopa inflacije je iznosila u junu 78,62 procenta, prema današnjim podacima turskog statističkog instituta. Mesečni rast potrošačkih cena je iznosio 4,95 posto.

Cene prevoza skočile su u junu za 123,37 odsto u odnosu na prethodnu godinu, dok su hrana i bezalkoholna pića poskupeli za 93,93 procenta, pokazuju vladini podaci.

Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN,EPA-EFE/SEDAT SUNA,AP Photo/Francisco Seco

Predsednik Redžep Tajip Erdogan se u poslednjih par godina protivi bilo kakvom povećanju kamatnih stopa kako bi se ohladila inflacija, pri čemu navodi da su kamatne stope „majka svakog zla“. Posledice te politike su nagli pad turske lire i znatno osipanje potrošačke moći prosečnog zaposlenog u Turskoj.

Erdogan je dao instrukcije centralnoj banci, za koju analitičari kažu da nije nezavisna od njega, da više puta snizi referentnu kamatu 2020. i 2021. godine, čak iako je inflacija nastavila da raste.

POGLEDAJTE JOŠ:

Ključna kamatna stopa je prošel jeseni postepeno smanjena na 14 posto i od tada je ostala na istom nivou. Lira je lani pala za 44 procenta prema dolaru, a od početka ove godine je oslabila za 21 posto prema američkoj valuti.

Turska vlada je uvela neortodoksnu monetarnu politiku u pokušaju da ojača liru bez podizanja kamatnih stopa. Krajem juna, turski bankarski regulator najavio je zabranu kredita u lirama kompanijama koje drže, kako ocenjuje, previše deviza, što je na kratko ojačalo liru, ali je izazvalo veću neizvesnost među investitorima koji dovode u pitanje održivost te mere.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Tagovi

Komentari

Svi komentari (2)