Foto: EPA-EFE/ERDEM SAHIN

Inflacija u Turskoj je skočila u maju na najviši nivo od 1998. godine, jer je pod najvećim pritiskom zbog rastućih cena hrane i energenata, dok je ultra slaba monetarna politika politika doprinela slabljenju valute.

Potrošačke cene su porasle na godišnjem novou za 73,5 odsto u odnosu na 70 odsto u aprilu, prema podacima koje je objavila državna agencija za statistiku u petak. Srednja prognoza Blumbergovog istraživanja od 20 ekonomista bila je 74,7 odsto.

Mesečna inflacija je bila skoro 3 odsto, u poređenju sa procenom od 4 odsto u posebnom istraživanju. Osnovni indeks koji uklanja uticaj promenljivih artikala kao št osu hrana i energenti dostigao je 56 odsto, prenosi Blumberg.

Turska inflacija je dvocifrena tokom većeg dela proteklih pola decenije jer su vlasti davale prioritet ekonomskom rastu i izvozu. Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan dugo je zastupao teoriju da visoke kamatne stope izazivaju inflaciju, a ne da je obuzdavaju, vršeći pritisak na centralnu banku da zadrži niske troškove zaduživanja uprkos rizicima po liru i cene.

Najveći pokretači najnovijeg porasta inflacije bili su hrana i energenti, pogoršani globalnim rastom roba i ruskom invazijom na Ukrajinu. Turska je glavni uvoznik nafte.

PROČITAJTE JOŠ:

Centralna banka se za sada udržala od povećavanja stopa nakon što je prošlu godinu završila sa 500 baznih poena kumulativnog ublažavanja. Umesto toga, promovišu se politike koje imaju za cilj proširenje upotrebe lokalne valute i stavljanje na raspolaganje dugoričnih investicionih kredita.

Ovaj pristup je ostavio Tursku sa najdubljim negativnim stopama na svetu kada se prilagode cenama. To je takođe jedan od ključnih razloga zašto je lira ove godine najgore u odnosu na dolar na tržištima u razvoju.

Centralna banka će održati sledeći sastanak o određivanju kamatnih stopa 23. juna.

BONUS VIDEO: Inflacija pod ili van kontrole – gosti Radojka Nikolić i Ljubodrag Savić

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Pratite nas na Google News

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar