Foto: Youtube/Discovery

Posle nedavne tragedija koju je čitav svet pomno pratio, na internetu je ponovo počeo da kruži snimak "Mythbusters"-a, koji su prikazali kako izgleda implozija od koje je poginulo svih pet članova posade podmornice Titan.

Kako bi što bolje pokazali kako implozija izgleda, tim „Mythbusters“-a je iskoristio vagon cisterne napravljen od čelika debljine 1,27 centimetara.

Kako je preneo Iflscience, tanker je bio očišćen parom iznutra i spolja, stvarajući ključajuću sredinu unutar tankera, odnosno visok pritisak iz kojeg nema gde da se pobegne.

Kada se tanker ohladio, unutrašnji pritisak je opao, jer više nije bilo vruće pare koja je gurala napolje, stvarajući ogromnu razliku pritiska sa spoljnim vazduhom.

Imploziju su ilustrovali i na primeru metalnog kontejnera, koji se slomio pod pritiskom, tako da je tim zaključio da je „naučni princip jasan i da razmere implozije zavise od obima objekta“.

Podsetimo, posle nekoliko dana potrage, američka obalska straža saopštila je da je nestala podmornica Titan pretrpela imploziju blizu olupine Titanika, i da je poginulo svih petoro ljudi u njoj.

Robotsko plovilo spušteno sa kanadskog broda otkrilo je ostatke Titana, na nešto manje od 500 metara od pramca olupine Titanika, na dubini od oko četiri kilometara u udaljenom delu Severnog Atlantika, navela je obalska straža.

Pročitajte još...

Posada je imala samo četiri dana zaliha kiseonika kada je Titan dugačak oko šest i po metara krenuo na misiju u nedelju ujutro.

Putnici su platili po 250.000 dolara da bi videli ostatke broda stradalog u jednoj od najvećih pomorskih katastrofa 20. veka, sa gotovo 1.500 mrtvih.

BONUS VIDEO Brod koji je potonuo na svom prvom i jedinom putovanju

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar