Foto: REUTERS/Serhii Nuzhnenko , Ilya Pitalev / Sputnik / Profimedia, Sergei Bobylev / TASS / Profimedia, EPA-EFEMIKHAIL KLIMENTYEV KREMLIN, Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia

U trenutku kada su se lideri sedam najmoćnijih zemalja sastajali na samitu glavni grad Ukrajine zapljusnula je kiša projektila. Ovim je ruski predsednik Vladimir Putin poslao jasnu poruku Zapadu - svaki put kada se budu mešali u pitanje rata napašće novu, neočekivanu metu.

Da je ovo postala Putinova vojna matra pokazuje i to što su identični napadi izvedeni i kada je predsednik Sjedinjenih Država Džozef Bajden došao u Varšavu, kao i prilikom posete generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša Buči i Kijevu.

Pročitajte još:

Naime, krajem marta kada je Bajden u Varšavi obilazio izbeglice i vojne kampove, a potom i održao govor u kom je poručio da Putin više ne može biti predsednik Rusije, Lavov – grad u Ukrajini koji se nalazi na samo 70 kilometara od granice sa Poljskom granatiran je od strane ruskih trupa, pri čemu je uništeno veliko skladište goriva i postrojenje za popravku protivvazdušnih sistema.

U Lavovu je tada gorelo skladište goriva i postrojenje za popravku protivvazdušnih sistema. Kako je kasnije preciziralo rusko ministarstvo odbrane, u ovom napadu korišćene su krstareće rakete visoke preciznosti.

Lavov, Ukrajina, rat
Foto: REUTERS/Roman Baluk

Pored toga, Rusija je upotrebila rakete dugog dometa da uništi arsenal raketa S-300 i protivvazdušnih raketnih sistema BUK u blizini Kijeva.

Isti scenario mesec dana kasnije

Gotovo identična stvar dogodila se mesec dana kasnije, kada je generalni sekretar UN-a posetio Ukrajinu kako bi obišao Kijev i Buču. U trenutku kada je Gutereš boravio u glavnom gradu Ukrajine, Kijev je napadnut sa pet raketa.

Napad se dogodio manje od sat vremena nakon što su Gutereš i Zelenski okončali zajedničku konferenciju za novinare 3,5 kilometra od mesta na koje su pale rakete.

„„Bio sam šokiran kada sam čuo da su dve rakete eksplodirale u gradu u kojem boravim“, rekao je tada Gutereš.

Ukrajina Kijev eksplozija Foto:EPA-EFE/OLEG PETRASYUK

Ukrajinski predsednik Vladimir Zelenski je potom optužio rusku vladu da je granatiranje imalo za cilj da „ponizi” UN.

Šta se sada dogodilo?

Šablon se ponovio i ovog puta. Nekoliko sati uoči početka samita G7 u Nemačkoj, i poziva Ukrajine na jači odgovor međunarodne zajednice na rusku invaziju, rakete su ponovo zasule Kijev. Ovo su prvi vazdušni napadi na Kijev od 5. juna.

Kako je saopštila ukrajinska strana 14 raketa lansirano na Kijev i Kijevsku regiju. Šef ukrajinske policije, Ihor Klimenko, rekao je da je prilikom napada gađani stambeni objekti, a da je život izgubila jedna osoba, dok su četiri povređene.

Gradonačelnik Kijeva Vitalji Kličko je rekao da je najmanje 25 stanara izvučeno iz ruševina nakon napada.

Sva dešavanja iz Ukrajine možete pratiti u našem blogu uživo. 

BONUS VIDEO: Eksplozije u Kijevu

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram