Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/GAVRIIL GRIGOROV/SPUTNIK/KREMLIN POOL

Kremlj je osudio upotrebu "sramnog jezika" od strane Džozefa Bajdena nakon što je američki predsednik nazvao ruskog predsednika Vladimira Putina "ludim kučkinim sinom".

„Ovo je velika sramota za zemlju… za SAD. Ako predsednik koristi takav jezik, to je sramotno“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov. On je rekao da Bajden pokušava da demonstrira ponašanje u stilu holivudskog kauboja, prenosi Dejli mejl.

U kratkom izveštaju na sajtu novinske agencije TASS citira se Peskov koji je rekao: „Bajdenove reči o Putinu ne mogu da povrede ruskog predsednika, ali su sramota za same Sjedinjene Države“.

Džo Bajden Foto:Tanjug/AP Photo/Alex Brandon

Prema njegovim rečima, rečnik kakav je Bajden koristio ponižava Ameriku.

Bivši ruski predsednik Dmitrij Medvedev, verni Putinov saveznik, rekao je da su prava „egzistencijalna pretnja“ u svetu „beskorisni starci, poput samog Bajdena“ i optužio je predsednika da je „spreman da započne rat sa Rusijom“.

Ove izjave dolaze manje od nedelju dana nakon što su Bajden i mnogi drugi zapadni lideri osudili Putina i optužili Rusiju za ubistvo opozicionog političara Alekseja Navaljnog u arktičkoj zatvorskoj koloniji.

Vladimir Putin Foto: EPA-EFE/PAVEL BEDNYAKOV / SPUTNIK / KREMLIN POOL MANDATORY CREDIT

„Ne znamo tačno šta se dogodilo, ali nema sumnje da je Navaljnijeva smrt posledica nečega što su Putin i njegovi nasilnici uradili“, rekao je Bajden u Beloj kući nakon što su zvaničnici ruskog zatvora objavili da je Navaljni umro.

Kremlj je negirao umešanost u smrt Navaljnog i rekao da su neprihvatljive tvrdnje Zapada da je Putin odgovoran.

Bajden i Putin i dalje su duboko u sukobu oko ruske invazije na Ukrajinu pre dve godine, zbog koje su SAD i druge zapadne zemlje sankcionisale Rusiju. Bajdenove reakcije dodatno su zaoštrile ionako hladne američko-ruske odnose.

Pročitajte još...

Bajden je u utorak rekao da će SAD objaviti veliki paket sankcija Rusiji zbog smrti Navaljnog i rata u Ukrajini. Njegov očekivani republikanski protivnik na izborima u novembru, bivši predsednik Donald Tramp, izrazio je divljenje Putinu i tokom njegovog mandata u Beloj kući od 2017. do 2021. godine i nakon toga. Međutim, nedavno je sebe uporedio sa Navaljnim, nagoveštavajući da su se obojica suočili sa politički motivisanim gonjenjima.

„Ne znam odakle, dođavola, ovo dolazi“, rekao je Bajden u sredu reagujući na Trampa koji je sebe uporedio sa Navaljnijem.

Bajden je i mnoge druge nazivao istim imenom kao što je nazvao Putina. U januaru 2022. godine novinara Foks njuza nazvao je „kučkin sin“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar