Vladimir Putin i Margarita Simonijan Foto:Sergey Guneev / Sputnik / Profimedia

Tuga, panika i očaj. U te tri reči može se sažeti atmosfera u studiju centralne emisije "Veče sa Vladimirom Solovjevom" na ruskoj državnoj televiziji. Glavnu reč u emisiji je imala urednica RT-a Margarita Simonjan koja je zbog teškog ruskog poraza kod Limana pozvala na odgovornost generale i sami vojni vrh.

„U petak je bio prekrasan dan u Rusiji, a u subotu mi je bio toliko loše da nisam ni htela doći u emisiju!“, rekla je Simonjan koja je ponudila i recept za dizanje morala.

„Brutalne kazne za one koji su se oglušili o zapovesti i napustili svoje položaje. Svedočili smo kukavičluku, svojevoljnom napuštanju položaja bez ikakve koordinacije sa vrhovnim zapovedništvom, totalnom kolapsu linije zapovedanja… Slično se dogodilo 1941. godine i svi znamo kako su završili general Pavlov i njegovi zamenici“, navela je.

Nije to spomenula, ali Pavlov i društvo tada su bili likvidirani, prenosi Jutarnji list.

„Užasno smo zabrinuti i frustrirani. Nisam ni htela doći u emisiju iz jednostavnog razloga – s ovim rečima pomažem neprijatelju. Šta mogu poručiti, šta tačno mogu reći?“, dodala je ona.

Simonjan se usput pohvalila da su njene kritike o delimičnoj mobilizacije urodile plodom, ali posle toga je pokušala objasniti kakav zadatak ima ruska vojska na istoku Ukrajine.

„Pazite, pričamo o teritoriji koja je triput veća od Belgije. Teritorija koja je puna stranih boraca i oružja sa Zapada. Ako to u vojnom vrhu ne razumeju možda je vreme za promene.

Simonjan je u februaru predviđala da će rat biti gotovo za nekoliko dana, ali sada je očigledno promenila mišljenje.

„Niko ne zna kako i kada će ovo završiti. Samo je jedna stvar jasna – iz ovoga nema povratka“, navela je ona.

BONUS VIDEO: „Zapad želi da uništi Rusiju“: Kako je Putin u svom govoru pred aneksiju ukrajinskih teritorija sve prozivao zapadne zemlje

Komentari

Svi komentari (2)