Foto:Screenshot/twitter.com/rybar_en/EPA-EFE/GRIGORY SYSOEV / SPUTNIK

Snimak ruskog voza koji prevozi opremu za nuklearno oružje u trenucima dok Rusija gubi kontrolu nad anektiranim regijama na istoku zemlje izazvala je paniku širom Evrope, ali prema rečima stručnjaka, možda ipak nije vreme za apokaliptične prognoze.

Voz je snimljen negde u središnjoj Rusiji, navodno ide prema Ukrajini, a snimljena oprema pripada odeljenju ruskog ministarstva odbrane koje se bavi skladištenjem, održavanjem, transportom i osiguranjem nuklearnog oružanja, objasnio je vojni ekspert Konrad Muzika.

Znači li to da se Putin u bližoj budućnosti sprema da upotrebi to oružje? Prema rečima analitičara, to baš i nije istina. A kako u Rusiji nije ništa slučajno, tako ni ovaj snimak nije slučajno procurio u javnost u trenucima dok Rusi u Ukrajini nižu gubitke.

Vojni ekspert ipak spušta loptu na zemlju i nudi tri moguća razloga zašto se voz s opasnim teretom ‘vozika‘ po ruskoj provinciji.

„Prvi razlog je što Putin želi pokazati Zapadu da je situacija u Ukrajini definitivno eskalirala. Druga dva razloga su ipak puno realnija. Jesen je uobičajeno vreme za vežbe Strateških raketnih snaga ruskih jedinica tako da verovatno opremu prebacuju na mesto treninga. Ne treba ni zanemariti vojnu vježbu ‘Grom‘, koja se odvija u oktobru, a ‘nuklearni voz‘ je samo deo tih vežbi“, objasnio je Muzika, prenosi Jutarnji list.

Međunarodni analitičari, međutim, sugerišu da je verovatnije da će ruski predsednik Vladimir Putin spremnost na posezanje za nuklearnim oružjem pokazati na Crnom moru. Viši obrambeni izvor tvrdi da svako korišćenje nuklearnog oružja predstavlja velik rizik jer nešto uvek može poći po zlu.

„Može doći do greške prilikom ispaljivanja i nuklearna bojeva glava može pogoditi ruski grad blizu ukrajinsko-ruske granice poput Belgoroda. (Putin) bi tada morao podići intenzitet sukoba“, rekao je izvor za The Times.

PROČITAJTE JOŠ:

Izvori su rekli da je Severnoatlantski savez (NATO) državama članicama i drugim saveznicima poslao izveštaj u kojem stoji da se očekuje da će Rusija testirati svoje bespilotno podvodno plovilo Posejdon koji se može naoružati nuklearnom bojevom glavom. Dok američki zvaničnici i pripremaju reakciju, NATO je navodno notirao da ruska nuklearna podmornica K-329 Belgorod ide prema Arktiku. Podmornica Belgorod operativna je od jula ove godine.

Posejdon, koji je prozvan „oružje apokalipse“, može se ispaliti i iz podmornice. Prema pisanju italijanskih novina La Republica, Posejdon bi se trebao testirati u Karskom moru, severno od Rusije. Posejdon je dugačak oko 24 metra, a domet mu je najmanje 10 hiljada kilometara.

BONUS VIDEO: Masovna grobnica u Izjumu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare