Vladimir Putin Foto:Kommersant Photo Agency / ddp USA / Profimedia

Ruski predsednik Vladimir Putin je nakon uvođenja delimične mobilizacije vojno sposobnog stanovništva otišao korak dalje i njegovu primenu osigurao izmenivši Krivični zakon koji se odnosi na služenje vojnog roka, prema kojem se sada svi koji se ne odazovu na vojni poziv suočavaju sa drakonskim kaznama.

Naime, Putin je u subotu potpisao paket izmena i dopuna kojim se znatno menja Krivični zakon.

Prva promena jeste novi član „Dobrovoljna predaja“ – za koju preti od tri do deset godina godina. Međutim, ako je vojnik, koji je počinio takvo krivično delo prvi put, preduzeo mere za njegovo oslobađanje, vratio se na svoje mesto službe i nije počinio druge zločine u zatočeništvu, onda može biti oslobođen odgovornosti.

Foto: SERGEI BOBYLEV / SPUTNIK / KREML/EPA-EFE, Galina Bondarenko / Alamy / Alamy / Profimedia, Shutterstock

Zatim, dosta se menja i odnos prema dezertiranju ili nedolasku na služenje vojnog roka. Ovakav postupak kažnjavaće se zatvorom od pet do deset godina. Štaviše, vojna lica koja su u rezervnom sastavu i pozvana na vojnu obuku snosiće istu odgovornost kao i vojnici po ugovoru.

Pored toga, pooštrava se odgovornost za neizvršavanje vojnih naređenja, odbijanje učešća u neprijateljstvima, otpor šefu vojne službe, kršenje pravila službe, gubitak vojne imovine.

Neke izmene se odnose na ispunjavanje ugovora po državnoj narudžbini – za ponovljeno kršenje uslova ugovora preti od četiri do osam godina zatvora, a ako se zadatak ne izvrši ili šteta iznosi najmanje pet miliona rubalja – od pet do deset godina.

Pročitajte još:

Otežavajućom okolnošću smatraće se krivična dela protiv služenja vojnog roka ako su počinjena ne samo u uslovima oružanog sukoba ili neprijateljstava, već i u periodu mobilizacije ili vanrednog stanja, u ratnom periodu.

U julu uveo brutalan zakon o „stranim agentima“

Inače, ovo nije prvi put da Putin menja postojeće zakone i uvodi ovako drastične kazne. U julu je potpisao zakon kojim se definicija takozvanih „stranih agenata“ proširuje tako da uključuje svakoga ko je „pod stranim uticajem“, što je promena za koju kritičari kažu da će državi omogućava da još lakše napada svoje domaće kritičare.

Zakon potpisan 14. jula,a stupiće na snagu 1 tek. decembra. Prema staroj verziji zakona, tužioci su morali da dokažu da je osoba optužena kao „strani agent“ dobijala finansijsku ili materijalnu pomoć iz inostranstva.

Rusija je koristila takozvane zakone o stranim agentima u protekloj deceniji da etiketira i kazni kritičare vladine politike. Izmenjeni zakon takođe proširuje definiciju „političkih aktivnosti“ tako da uključuje nejasnu klauzulu koja pokriva sve aktivnosti koje su „u suprotnosti sa nacionalnim interesima Ruske Federacije“.

Foto: Viktor Antonyuk / Sputnik / Profimedia

Pojedinci koji su zvanično označeni kao strani agenti više neće moći da primaju državne grantove za kreativne aktivnosti, rade kao nastavnici, organizuju javne događaje ili rade za organizacije koje distribuiraju informacije.

Javni pozivi pojedinaca na delovanje protiv sigurnosti zemlje sada će se kažnjavati s dve do četiri godine zatvora. Kazna se može povećati na pet godina, ako se taj poziv uputi putem medija te na sedam godina ako ih upućuje organizovana grupa.

Ruski predsednik je uz to potpisao tekst o pooštravanju restrikcija koje se uvode pojedincima i organizacijama označenim kao „strane agenture“, što se koristi za suzbijanje kritike uperene protiv Kremlja.

Druga mera predviđa kaznu do 20 godina zatvora za svakog ruskog građanina koji učestvuje u sukobu u stranoj zemlji koji se protivi ruskim interesima.

Putin je potpisao i tekst o novčanoj, ali i zatvorskoj kazni do 7 godina za sve koji su upoznati s državnim tajnama koji napuste zemlju bez prethodnog odobrenja.

BONUS VIDEO Haos u Moskvi Policija tuče okupljene, oni uzvikuju „Rusija bez Putina“

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram