Vladimir Putin i Olaf Šolc Foto: Sputnik/Mikhail Klimentyev/Kremlin via REUTERS

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je nemačkom kancelaru Olafu Šolcu u telefonskom razgovoru koji je trajao sat vremena u petak da je nemački i zapadni pristup ratu u Ukrajini „destruktivan“ i pozvao Berlin da ga preispita, saopštio je Kremlj. Šolc je pozvao Putina da što pre nađe diplomatsko rešenje za Ukrajinu.

Rusija i zapadne vlade su na dijametralno suprotnim pozicijama po pitanju Ukrajine, iako su i Moskva i Vašington u protekla 24 sata objavili da su u principu otvoreni za pregovore.

„Skrenuli smo pažnju na destruktivan stav zapadnih zemalja, uključujući Nemačku, koje upumpavaju oružje u Ukrajinu i obučavaju ukrajinsku vojsku“, saopštio je Kremlj posle telefonskog razgovora dvojice lidera.

„Sve ovo, kao i sveobuhvatna politička i finansijska podrška Ukrajini, dovodi do toga da Kijev u potpunosti odbacuje ideju o bilo kakvim pregovorima“, dodao je on.

Šolcov portparol je rekao da je nemački kancelar pozvao Putina da pronađe diplomatsko rešenje za ukrajinski sukob što je pre moguće, „uključujući i povlačenje ruske vojske“.

„Kancelar je osudio ruske vazdušne napade na civilnu infrastrukturu u Ukrajini i naglasio rešenost Nemačke da pomogne Ukrajini da obezbedi svoje odbrambene sposobnosti od ruske agresije“, dodao je portparol.

Kijev kaže da su mirovni pregovori mogući samo ako Rusija prestane da napada ukrajinsku teritoriju i povuče svoju vojsku sa ukrajinskog tla. Nakon što je Putin najavio aneksiju ukrajinske teritorije u septembru, predsednik Vladimir Zelenski je rekao da pregovori neće biti mogući sve dok Putin ostane na vlasti, iako Ukrajina nije ponovila te uslove poslednjih nedelja.

Putin je „pozvao Nemce da preispitaju svoj pristup u kontekstu događaja u Ukrajini“, navodi se u saopštenju Kremlja. Dodaje se da je Putin branio ruske raketne udare na ciljeve u Ukrajini rekavši da je to iznuđen odgovor na ukrajinske napade na rusku infrastrukturu, uključujući ključni most između Rusije i Krima.

Ranije u petak, Kremlj je saopštio da je Putin otvoren za razgovore o mogućem rešenju u Ukrajini, ali odbijanje Sjedinjenih Država da priznaju anektirane teritorije jer Rusija kao ruske koči potragu za bilo kakvim potencijalnim kompromisom.

Američki predsednik Džo Bajden rekao je u četvrtak da je voljan da razgovara sa Putinom ako lider Kremlja traži način da okonča rat, ali da Putin to još nije nagovestio.

„Predsednik Ruske Federacije je uvek bio, jeste i ostaje otvoren za pregovore kako bi obezbedio naše interese“, rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov novinarima na pitanje o Bajdenovim izjavama.

„Najpoželjniji način da ostvarimo naše interese je mirnim, diplomatskim putem“, rekao je Peskov.

Putin je rekao da ne žali zbog pokretanja, kako je on naziva, „specijalne vojne operacije“ protiv Ukrajine i vidi rat kao prekretnicu kada se Rusija konačno suprotstavila arogantnoj zapadnoj hegemoniji nakon decenija poniženja u godinama nakon pada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

Ukrajina i Zapad kažu da Putin nema opravdanje za ono što nazivaju okupacijskim ratom u imperijalnom stilu. Ukrajina kaže da će se boriti sve dok i poslednji ruski vojnik ne bude proteran sa njene teritorije.

BONUS VIDEO: Putin snimljen sa nuklearnom aktovkom? Svi gledali u koferče koje je nosio muškarac iz njegove pratnje 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar