Foto: Anatolii STEPANOV / AFP / Profimedia, AA/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Rusi već neko vreme ne pokreću veće ofanzivne operacije. Razlog tome, prema mišljenju britanskih obaveštajaca, mogao bi da bude jedan nedostatak koji iz dana u dan sve više pogađa trupe Moskve.

Rusko povlačenje sa zapadne obale reke Dnjepar prošlog meseca dalo je ukrajinskim oružanim snagama priliku da napadnu dodatna ruska logistička čvorišta i linije komunikacije.

Pretnja je verovatno podstakla ruske logističare da pomeraju čvorišta snabdevanja, uključujući železničke prelaze, dalje na jug i istok, navodi se u izveštaju.

„Ruske logističke jedinice će morati da izvrše dodatni intenzivan utovar i istovar sa železničkog na drumski transport“, dodaje se u izveštaju.

Pročitajte još:

Naglašavaju i da će drumska kretanja tada ostati ranjiva za ukrajinsku artiljeriju dok će snabdevaju ruske prednje odbrambene položaje.

„Nedostatak municije u Rusiji (pogoršan ovim logističkim izazovima) je verovatno jedan od glavnih faktora koji trenutno ograničavaju potencijal Rusije da nastavi efektivne kopnene ofanzivne operacije velikih razmera“, zaključuje se u izveštaju.

BONUS VIDEO Aleksandar Radić: Rusija nema resurse za nastavak rata u Ukrajini

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar