Foto: Davorin Visnjic/PIXSELL

Nekoliko ukrajinskih ambasada i konzulata u inostranstvu, među kojima je i ambasada u Zagrebu, primilo je "krvave pakete" u kojima su se nalazile životinjske oči, objavilo je danas ukrajinsko ministarstvo spoljnih poslova.

„Nakon terorističkog napada u Španiji, ambasade u Mađarskoj, Holandiji, Poljskoj, Hrvatskoj, Italiji, Austriji, generalni konzulati u Napulju i Krakovu i konzulat u Brnu dobili su pakete. U paketima su bile životinjske oči. Sami paketi su bili impregnirani tečnošću karakteristične boje i imali su odgovarajući miris. Proučavamo značenje ove poruke“, navodi se u objavi portparola Olega Nikolenka na Fejsbuku, prenosi Jutarnji list.

To nisu jedini slučajevi. Kako Nikolenko dalje navodi, vandalizovan je ulaz u rezidenciju ambasadora u Vatikanu, ambasada u Kazahstanu dobila je poruku o bombi koja kasnije nije potvrđena. Takođe, ambasada u SAD dobila je pismo sa fotokopijom kritičkog članka o Ukrajini, ali je, kao i većina drugih koverata, pismo stiglo sinhrono sa ostalima sa teritorije jedne evropske zemlje.

„Imamo razloga da razmotrimo šta se dešava u dobro isplaniranoj kampanji terora i zastrašivanja ambasada i konzulata Ukrajine. Ne uspevajući da zaustave Ukrajinu na diplomatskom frontu, pokušavaju da nas zastraše. Međutim, odmah mogu da kažem da su ovi pokušaji su uzaludni. Nastavićemo efikasno da radimo za pobedu Ukrajine“, najavio je ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba.

Nikolenko navodi da ukrajinska strana sarađuje sa organima reda stranih zemalja kako bi istražila sve slučajeve pretnji, identifikovala umešane ljude i izvela ih pred lice pravde.

Takođe, prema instrukcijama Dmitrija Kulebe sve ukrajinske ambasade i konzulati se prebacuju na režim pojačanih mera bezbednosti.

BONUS VIDEO Ispovest građana Hersona o okupaciji i borbama

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar