Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / HOST PHOTO AGENCY / POOL MANDATORY CREDIT

Predsednik Rusije Vladimir Putin održao je govor na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu, koji se održava od 14. do 17. juna. Tom prilikom je poručio da se njegova država ne nalazi u ekonomskoj krizi, i otkrio da je Moskva bila primorana da poveća iznos koji se izdvaja za odbranu zbog ugrožene bezbednosti njenih građana.

Naime, Putin je izjavio da je Rusija bila dužna da povećava troškove za jačanje odbrane i bezbednosti zemlje, i da je to bilo neophodno kako bi se zaštitio suverenitet države.

„Naravno, bila su potrebna dodatna sredstva za jačanje odbrane i bezbednosti, za nabavku naoružanja. Dužni smo da to radimo kako bismo zaštitili suverenitet naše zemlje. Treba da kažem da je to, generalno, opravdano, između ostalog i sa ekonomske tačke gledišta“, rekao je ruski lider na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu.

Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / HOST PHOTO AGENCY / POOL MANDATORY CREDIT

„Rat započeo ukrajinski režim“

Na pitanje o ratu u Ukrajini, Putin je rekao da je rat u Ukrajini započeo ukrajinski režim uz podršku sponzora sa Zapada 2014. godine.

„O tome niko ne želi da priča, ali ja moram da podsetim. Trpeli smo skoro devet godina, a zatim su naši partneri javno odustali od diplomatskog rešavanja i zato je to pitanje moralo da se rešava vojnim putem. Nismo mi vukli partnere za nos, nego obrnuto, i to su i priznali. Tako da smo bili prinuđeni da upotrebimo Oružane snage“, rekao je Putin.

Dodao je i da smatra da oružane snage Ukrajine nemaju nikakve šanse u sukobu.

Inflacija niža nego na Zapadu

Putin se dotakao i ekonomske situacije u Rusiji i poručio da je inflacija od 2,9 odsto niža nego u mnogim zapadnim zemljama i da je vrlo blizu istorijskom minimumu.

Dodao je i da je njegova politika usmerena na otvorenost ekonomije je važan princip za Rusiju, i da Moskva nije skrenula na put samoizolacije.

„Višekratno je porasla trgovinska razmena sa zemljama koje nisu podlegle pritisku, istakao je Putin.

Foto: EPA-EFE/ALEXEI NIKOLSKY / HOST PHOTO AGENCY / POOL MANDATORY CREDIT

„Gde si se rodio, tu ti je i mesto“

Na kraju, ruski predsenik se osvrnuo na bilateralne odnose sa Zapadom, ali i probleme koji su brojni ruski biznismeni imali zbog sankcija koje su uvedene Moskvi.

„Mnogi naši biznismeni su bili iznenađeni zbog zamrzavanja imovine na Zapadu – to je razbojništvo, srednjovekovlje. Gde si se rodio, tu ti je i mesto“, poručio je Putin.

Kada je reč o zapadnim zemljama, Putin je rekao da one „ukidaju“ sopstveni ugled zbog nepravedne borbe protiv konkurenata.

Pročitajte još:

„Oni koji su nedobronamerni navikli su da izvlače ekstraprofit zbog svog monopola. Njima nisu potrebni konkurenti, oni sami zabijaju klinove u točkove“, upozorio je ruski predsednik.

Rusija broj jedan po izvozu pšenice

Dodao je i da je isporuka poljoprivrednih proizvoda je dostigla novi nivo – više od 41 milijardu dolara.

„Rusija je broj jedan na svetskom tržištu pšenice, ali taj rekord je potrebno obnoviti“, naveo je Putin i naglasio da Rusija aktivno pomaže afričkim zemljama koje stradaju od nestašice hrane.

BONUS VIDEO Trenutak eksplozije Nove Kahovke

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar