Foto: EPN/Newscom / Newscom / Profimedia, SAVILOV / AFP / Profimedia,Vladyslav Musiienko / UPI / Profimedia, Albert Koshelev/Ukrinform / Sipa Press / Profimedia

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko objavio je na Telegramu da je došlo do eksplozije u Podilskom okrugu grada i da se očekuje još raketa.

„Rakete i dalje idu ka Kijevu“, napisao je Kličko na Telegramu.

Dve rakete iz kijevskih protivazdušnih odbrambenih sistema ispaljene u pokušaju da presretnu ruske rakete koje dolaze sa jugoistoka grada.

Kako javlja repoter Gardijana iz Kijeva, u narednih sat vremena očekuje se još napada.

Foto: GCIS/via REUTERS

Upozorenje za vazdušni napad oglasilo se u danu kada je u Kijev, u okviru mirovne misije, doputovala delegacija afričkih zemalja predvođena predsednikom Južne Afrike Sirilom Ramafosom.

Afrički lideri došli su u Ukrajinu u mirovnu misiju, a u planu je i sastanak sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

African leaders visit Ukraine

Siril Ramafosa, zajedno sa liderima Senegala, Zambije, Komorskih ostrva i Egipta, trebalo bi danas da se sastanu sa ukrajinskim predsednikom Vladimirom Zelenskim, a sutra bi trebalo da otputuju u Sankt Peterburg u Rusiji gde treba da razgovaraju sa Putinom.

Foto: REUTERS/Valentyn Ogirenko

Kako su mediji preneli, afrički lideri bi mogli da predlože niz „mera za izgradnju poverenja“ tokom svojih početnih napora da posreduju u sukobu između Rusije i Ukrajine, navodi se u nacrtu dokumenta u koji je Rojters imao uvid.

Te mere bi mogle da uključuju povlačenje ruskih trupa, uklanjanje taktičkog nuklearnog oružja iz Belorusije, suspenziju naloga Međunarodnog krivičnog suda za hapšenje protiv Putina i ublažavanje sankcija.

Pročitajte još...

Sporazum o prekidu neprijateljstava mogao bi da usledi i trebalo bi da bude pracen pregovorima između Rusije i Zapada, navodi se u dokumentu.

Delegacija je posetila masovne grobnice u Buči izvan Kijeva, koje su ruske trupe privremeno zauzele u okviru pokušaja da što pre zauzmu Kijev.

BONUS VIDEO Misteriozni bljesak na nebu iznad Kijeva

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar