Foto: Tanjug/AP Photo/Ali Jabar

Stotine demonstranata upali su jutros u švedsku ambasadu u centru Bagdada, glavnog grada Iraka, preskačući zidove i paleći vatru u znak protesta protiv najavljenog spaljivanja Kurana u Švedskoj.

Iračke snage bezbednosti su se rasporedile unutar ambasade i dim se dizao iz zgrade, dok su vatrogasci ugasili požar, prema Rojtersovim svedocima.

Većina demonstranata se povukla, a oni su prethodno bacali kamenice na pripadnike snaga bezbednosti.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ali Jabar

Osoblje švedske ambasade u Bagdadu je bezbedno, saopštila je pres služba švedskog ministarstva inostranih poslova, navodeći da osuđuje taj napad i da iračke vlasti imaju dužnost da zaštite diplomatske misije.

Švedski ministar spoljnih poslova Tobijas Bilstrom rekao je da je osoblje ambasade bezbedno, ali da iračke vlasti nisu uspele da zaštite ambasadu u skladu sa Bečkom konvencijom.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ali Jabar

Bilstrom je istakao da je ono što se dogodilo potpuno neprihvatljivo i da je švedska vlada u kontaktu sa predstavnicima Iraka na visokom nivou da bi izrazila protest zbog incidenta.

Finska novinska agencija STT izvestila je da je finska ambasada, koja se nalazi u delu istog ograđenog prostora kao i švedska, takođe evakuisana, a da je osoblje bezbedno i nepovređeno.

Bagdad

Švedska vlada je ovoga meseca saopštila da razmatra promenu zakona da bi se omogućilo policiji da spreči javno spaljivanje Kurana ukoliko bi to ugrozilo bezbednost Švedske.

Demonstracije su za danas sazvale pristalice šiitskog sveštenika Muktada al-Sadra protiv drugog najavljenog spaljivanja Kurana u Švedskoj, prema objavama na Telegramu.

Bagdad Foto:REUTERS/Khalid al-Mousily

Al-Sadr, jedan od najmoćnijih ličnosti Iraka, komanduje stotinama hiljada sledbenika koje povremeno poziva na proteste.
Iračko ministarstvo inostranih poslova osudilo je incident i saopštilo da je iračka vlada dala instrukcije snagama bezbednosti da sprovedu hitnu istragu, identifikuju počinioce i pozovu ih na odgovornost.

Švedska policija je u sredu odobrila zahtev da ispred iračke ambasade u Stokholmu danas dve osobe spale Kuran i iračku zastavu na javnom skupu, a u tome će učestvovati i čovek koji je zapalio Kuran ispred stokholmske džamije u junu, javila je švedska novinska agencija TT.

Švedska policija odbila je nekoliko prijava ranije ove godine za proteste koji su trebalo da uključe spaljivanje Kurana, navodeći zabrinutosti za bezbednost.

Pročitajte još...

Sudovi su od tada poništili policijske odluke, navodeći da su takva dela dozvoljena na osnovu zakona o slobodi govora.

Al-Sadr je krajem prošlog meseca pozvao na proteste protiv Švedske i proterivanje švedskog ambasadora nakon što je spaljen Kuran u Stokholmu.

Dva velika protesta održana su ispred švedske ambasade u Bagdadu posle tog spaljivanja Kurana, a demonstranti su u jednom trenutku ušli na teritoriju ambasade.

BONUS VIDEO Upad demonstranata u zgradu parlamenta u Bagdadu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar