Foto: Tanjug/AP Photo/Ringo H.W. Chiu

Predsedavajući Predstavničkog doma SAD Kevin Makarti sastao se u sredu u Kaliforniji sa tajvanskom predsednicom Cai Ing-ven, postavši najviša američka ličnost koja se sastala sa tajvanskim liderom na tlu SAD od 1979. godine uprkos pretnjama odmazde Kine.

Cai je zahvalila američkom Kongresu što je bio uz Tajvan kada je demokratija bila ugrožena i rekla da je citirala bivšeg predsednika SAD Ronalda Regana kada je rekla Makartiju i drugim republikanskim i demokratskim poslanicima da veruje da „da bismo sačuvali mir, moramo biti jaki“.

„Želela bih da dodam da smo jači kada smo zajedno“, rekla je ona stojeći rame uz rame sa Mekartijem posle njihovog sastanka u Predsedničkoj biblioteci Ronalda Regana u Simi dolini u Kaliforniji, prenosi Rojters.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ringo H.W. Chiu

Stajali su u atrijumu ispred plavo-belog aviona Boeing kojim je Regan leteo kao predsednik 1980-ih.

„Prijateljstvo između naroda Tajvana i Amerike je pitanje od velike važnosti za slobodan svet. I od ključne je važnosti da se održi ekonomska sloboda, mir i regionalna stabilnost“, rekao je Mekarti, republikanac koji je kroz svoju poziciju u Predstavničkom domu broj tri u hijerarhiju rukovodstva SAD.

„Mi ćemo poštovati svoje obaveze i ponoviti našu posvećenost našim zajedničkim vrednostima iza kojih su svi Amerikanci ujedinjeni“, navodi se.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ringo H.W. Chiu

Kina je organizovala ratne vežbe oko Tajvana prošlog avgusta nakon posete tadašnje predsednice Predstavničkog doma Nensi Pelosi Tajpeju, a ministarstvo odbrane Tajvana je saopštilo da je grupa kineskih nosača aviona bila u vodama kod jugoistočne obale ostrva uoči sastanka između Caija i Makartija.

Na konferenciji za novinare u Briselu, američki državni sekretar Antoni Blinken rekao je da nema ništa novo u Caijevim tranzitima i da su takva zaustavljanja „privatna“ i „nezvanična“.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ringo H.W. Chiu

„Peking ne bi trebalo da koristi tranzit kao izgovor da preduzme bilo kakve radnje da podiže tenzije, da dalje gura menjajući status kvo“, rekao je on.

PROČITAJTE JOŠ:

Pristalice koje su mahale zastavama Tajvana i transparentima pro-Tajvana i Hongkonga skandirale su na parkingu Reganove biblioteke uoči dolaska Caija i Makartija na sastanak na najvišem nivou.

Sastanak će sigurno izazvati snažnu reakciju Pekinga, koji Tajvan smatra delom svoje teritorije i obećao je da će ga staviti pod svoju kontrolu, silom ako bude potrebno.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ringo H.W. Chiu

Kina je u više navrata upozoravala na susret Makartija i Cai, koja je na njenoj prvoj stanici u SAD od 2019. godine, iako neki analitičari očekuju da će njena reakcija biti umerenija od one kada je Pelosijeva posetila Tajvan.

Sastanak u Kaliforniji smatra se potencijalno manje provokativnom alternativom Makartijevoj poseti Tajvanu, nešto što je on da se tome nada.

Foto: Tanjug/AP Photo/Ringo H.W. Chiu

BONUS VIDEO: Tužilac za CNN o hapšenju Putina, pomenuo i Miloševića, Karadžića, Mladića…

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar