Foto: N1

Obilne padavine stvaraju probleme građanima na severu BiH. Situacija je posebno teška u Prijedoru, Kozarskoj Dubici i Novom Gradu. Zaplavljeno je desetine domaćinstava, a s obizorom na to da padavine ne jenjavaju strahuje se da će voda prodreti u mnoga od njih.

U Prijedoru je poplavljen veliki broj naselja, a saobraćaj se na celoj teritoriji grada odvija otežano.

Situacija je trenutno najteža u naselju Topolik gde stanovništvo uz pomoć Civilne zaštite pokušava da odbrani da voda prodre u domaćinstva, prenosi N1 BiH.

Foto: N1

Draško Đenadija iz Civilne zaštite Grada Prijedor u kratkom telefonskom razgovoru za N1 kaže da veliki vodotoci Sane i Mlječanice uglavnom ne predstavljaju opasnost, te da domaćinstvima i imovini stanovništa najviše prete površinske vode. Količina padavina koja se slila na Prijedor je prevelika za lokalnu infrastrukturu i odvode.

Foto: N1

Osim Tololika, situacija je ozbiljna i u naselju Vrbice, gde voda takođe nadolazi i preti stanovništvu.

Podsetimo, zbog opasnosti od vremenskih prilika i prognozirane velike količine padavina za sever Bosne i Hercegovine izdato je narandžasto upozorenje.

Foto: N1

“Prognozirana količina padavina iznosiće između 30 do 60 litara po metru kvadratnom, lokalno do 80 litara. Najviše padavina se očekuje u severom delu Hercegovine, od 80 do 120 litara po metru kvadratnom”, saopšteno je ranije iz Federalnog hidrometeorološkog zavoda.

Foto: N1

Obilne padavine stvaraju probleme i na putevima na severozapadu zemlje. Na magistralni put Kozarska Dubica – Prijedor izlila se reka Mlječanica, a zbog obilnih kišnih padavina nadošla je rečica Binjačka, kao i kanali u selima Dubičke Ravni na području dubičke opštine.

Na području Kozarske Dubice situacija je najkritičnija u gradskom području na nasipu kod Binjačke gde nadležne službe uz mehanizaciju nastoje da spreče prodiranje vode u domaćinstva.

PROČITAJTE JOŠ:

Načelnik Radenko Reljić pozvao je građane da stvari iz podruma premeste na više etaže i da slede uputsva nadležnih.

I Automoto savez Republike Srpske izdao je upozorenje vozačima. Posebno je teška situacija na magistralim putevima u okolini Prijedora, Kozarske Dubice i Novog Grada. Vozačima skreću pažnju da se voda izlila na magistralni put Banjaluka-Prijedor kod skretanja za Kozarac.

Foto: N1

Voda je prekrila polovinu saobraćajnice na putu prema Gradišci kod Crnačkog mosta, a u mestu Orahova prema Gradišci put je potpuno pod vodom.

Bujice su zaplavile saobraćajnice i dvorišta u Dobrljinu i Kršljama, te u naseljima Vidorija, Roga i Urije na području opštine Novi Grad, a evidentiran je i odron u naselju Gračani.

Foto: N1

Vode ima na kolovozu na magistralnom putu Novi Grad – Prijedor, kao i na magistralnom putu Novi Grad – Kostajnica, naveo je nadležni za poslove civilne zaštite Novi Grad Mirko Lukić.

BONUS VIDEO: Nevreme u Rijeci – poplavljene ulice

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar