Džozef Bajden / Tanjug

Američki predsednik Džozef Bajden podržava holandskog premijera Marka Rutea da postane sledeći generalni sekretar NATO-a, rekao je neimenovani američki zvaničnik za Politiko.

Politiko je u sredu objavio da dve trećine zemalja NATO-a podržava Ruteovu nominaciju da preuzme vođstvo Alijanse kasnije ove godine. Neimenovani američki zvaničnik smatra da će Bajdenova podrška Ruteu verovatno podstaći više članica NATO-a da podrže Ruteovu nominaciju nakon meseci nadmetanja između njega i nekoliko drugih evropskih lidera za tu funkciju.

Mandat sadašnjeg generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga, koji je na toj funkciji od 2014. godine, završava se u oktobru. Povećava se pritisak da se odobri kandidatura Rutea pre samita NATO-a u julu u Vašingtonu povodom obeležavanja 75. godišnjice Alijanse.

Pročitajte još...

Estonska premijerka Kaja Kalas izrazila je interesovanje za čelnu poziciju NATO-a u novembru, ali zvaničnici Alijanse kažu da ona nije u kombinaciji jer nije proglasila svoju kandidaturu. Isto važi i za letonskog ministra inostranih poslova Krišjanisa Karinša.

Rute nije želeo da razgovara o svojoj kandidaturi na Minhenskoj bezbednosnoj konferenciji proteklog vikenda, rekavši da je naučio lekciju još u oktobru kada je sugerisao da je zainteresovan za mesto generalnog sekretara NATO-a.

Prema pravilima NATO-a, odluka o generalnom sekretaru mora da bude jednoglasna, što znači da Rute mora da dobije podršku 31 zemlje članice Severnoatlantske vojne alijanse.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar