Foto: Beata Zawrzel / Zuma Press / Profimedia, Epa/Efe

Izbori koji su u nedelju održani u Poljskoj naneli su veliki udarac vladajućoj nacionalističkoj partiji Pravo i pravda (PiS), koja jeste osvojila najveći broj glasova, ali nema koalicioni potencijal neophodan za novo formiranje vlasti. Tu na scenu stupa proevropska opozicija na čelu sa Donaldom Tuskom, koja je obećala da će obnoviti odnose sa Evropom i izmeniti sporne zakone, kao što je onaj o zabrani abortusa.

(PiS) je, sudeći po nezvaničnim rezultatima, osvojio najviše mandata pojedinačno ali deluje da liberalni opozicioni blok ima parlamentarnu većinu, što bi mogao da znači kraj osmogodišnje vladavine nacionalista.

Ukoliko rezultati izlaznih anketa budu i zvanični rezultati, izbori bi mogli da predstavljaju veliki preokret za Varšavu, koja se, otkako je PiS došao na vlast 2015. godine, sporila s Evropskom unijom oko vladavine prava, slobode medije, migracija i prava LGBT zajednice i zabrane abortusa.

Donald Tusk Foto: TANJUG/AP Photo/Petr David Josek

Liberalna Građanska koalicija (KO) bi, prema izlaznim anketama mogla da osvoji 31,6 odsto glasova, što bi joj dalo 163 mesta u parlamentu. Uz centrističku koaliciju Treći Put i Novu Levicu, koji bi mogli ući u koaliciju sa KO, imali bi ukupno 248 mesta.

Lider KO Donald Tusk (66), bivši predsednik Evropskog saveta, obećao je da će poboljšati odnose sa Briselom, poništiti reforme PiS i da će lideri vladajuće stranke odgvarati za svoje postupke.

„Demokratija je pobedila, ovo je kraj vlade PiS“, rekao je Tusk.

Ukoliko se i formalno potvrde rezultati, Tusk i njegovi koalicioni partneri moraće da sačekaju nedeljama ili čak mesecima da formiraju vladu.

Foto: TANJUG/AP Photo/Petr David Josek

Predsednik Andžej Duda, inače saveznik PiS-a, rekao je da će prvi šansu za formiranje vlade dati partiji sa najviše glasova, što znači da će aktuelni premijer Mateuš Moravjecki ili neki drugi partijski lider imati prvi priliku da formira vladu.

Ukoliko to ne uspe, šansu će verovatno dobiti Tusk, čovek koji je ranije optužio poljski režim za ubistva, nakon što su trudnice umirale zbog zabrane abortusa.

„Oni su serijske ubice“

Lider poljske opozicije i bivši premijer Tusk optužio je na brojnim mitinzima vlasti da su postale serijske ubice žena zbog smrti najmanje pet trudnica od sepse u poslednje dve godine zbog straha lekara da, posle pooštravanja restriktivnog zakona o abortusu, čak i legalno veštački prekinu trudnoću.

Foto: TANJUG/AP Photo/Petr David Josek

„Poljakinje vide brutalnu bezdušnu državu koja zastrašuje lekare, žene, porodice. Na kraju to donosi tragične efekte. Želimo da živimo u zemlji gde ne treba biti heroj, gde ne treba da se rizikuje zatvor od osam godina da se spase život žene u bolnici“, kazao je Tusk.

Lider Građanske koalicije i nekadašnji predsednik Evropskog saveta optužio je vladu stranke Pravo i Pravda i poimence njenog lidera Jaroslava Kačinjskog da su postali serijske ubice Poljakinja.

Foto: Tanjug/AP Photo/Czarek Sokolowski

Posle poslednje smrti kada je u bolnici u Novom Targu od sepse preminula 33-godišnja Dorota jer su uprkos sepsi lekari čekali sa abortusom da prvo umre sam plod, na ulice su ove sedmice izašle i hiljade Poljakinja, a ministar zdravlja Adam Nedjelski formirao je novi tim stručnjaka u kome su prvi put i žene, da izradi precizna uputstva lekarima da moraju da prekinu trudnoću kada je ugroženo zdravlje ili život trudnice.

Tusk je takođe optužio Kačinjskog i njegovu stranku da u nastojanju da ponovo, po treći put osvoji vlast na izborima, igra na strah Poljaka od izbeglica iz muslimanskih zemalja, što je poljskim konzervativcima pomoglo da pobede na izborima 2015. godine i sprema referendum da se odbije solidarna relokacija u okviru Evropske unije.

POGLEDAJTE JOŠ:

„Kačinjski se preplašio, pune su mu gaće. Gaće su mu pune referenduma. To je pokušaj da se pobegne i da se prikriju sve nepogodne teme kao skupoća u radnjama ili nepotizam u državnim preduzećima. A da li znate da je prošle godine vlada Kačinjskog i Moravjeckog dovela u Poljsku iz muslimanskih zemlja 135.000 stranaca“, rekao je Tusk.

Lider poljske opozicije upozorio je da nije istina to što vlast govori o nekakvoj prinudi iz Brisela kada je reč o solidarnosti sa zemljama najviše pogodjenim migracijskim talasima i reformi politike azila u EU, čiji predlog je nedavno usvojen na sastanku ministara unutrašnjih poslova članica Unije.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar