Kanada protesti policija
Kanada policija hapšenje demonstranata Foto:Tanjug/Justin Tang/The Canadian Press via AP

Kanadska policija u subotu radi na vraćanju normalnosti u glavni grad nakon što su kamioni i demonstranti blokirali središte Otave duže od tri nedelje protestujući protiv pandemijskih mera, prenosi Hina.

PROČITAJTE JOŠ:

Policijska akcija da se ulice raščiste od demonstranata počela je u petak i nastavila se tokom noći.

Četvoro glavnih organizatora je u pritvoru, a više od 100 demonstranata je uhapšeno dok su stotine policajaca, neki od njih na konjima, formirali redove i polako ih odgurivali od njihovih vozila.

U petak je bilo mnogo napetih trenutaka. Neki demonstranti odvučeni su od svojih vozila, a drugi koji su se opirali policijskoj akciji bačeni su na tlo i ruke su im vezane na leđima, prenosi Jutarnji list.

Kanada protesti policija
Kanada policija hapšenje demonstranata Foto:EPA-EFE/AMRU SALAHUDDIEN

Policija je rekla da su demonstranti pokazali „napadačko ponašanje“ te je konjička policija dovedena da „napravi mesta“, prema policijskoj izjavi.

Demonstranti su najpre tražili da se ukine obavezna vakcinacija protiv kovida-19 za vozače kamiona na prekograničnim linijama, ali blokada je prerasla u demonstracije protiv vlade i premijera Džastina Trudoa.

„Naši zahtevi nisu smešni. Želimo da se ukinu mere i lokdaun“, rekao je vozač kamiona Gor iz Manitobe te dodao da više ne može raditi zbog obavezne vakcinacije na prekograničnim linijama.

Kanada protesti policija
Kanada policija hapšenje demonstranata Foto:ANDREJ IVANOV / AFP / Profimedia

U petak je obećao da će stajati ispred parlamenta i da će čekati da bude uhapšen.

Kanadski premijer Džastin Trudo je u ponedeljak pozvao na vanredne ovlašćenja koje bi vladi dale veću autonomnost u zaustavljanju protesta.

***

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare