Foto: REUTERS/Patrick Doyle

Stotine kamiona već danima pristižu u Otavu kako bi protestovali protiv obaveze vakcinisanja protiv koronavirusa koju je uvela tamošnja vlada. U centru glavnog grada Kanade pridružile su im se hiljade demonstranata, koji su nosili transparente sa psovkama upućenim kanadskom premijeru Džastinu Trudou.

Zvuci trube odjekivali su oko centra Otave, a kolona kamiona i automobila parkirala se oko zdanja parlamenta, a manji broj vozila kod Nacionalnog ratnog memorijala.

Neki nezadovoljni građani su uporedili kovid ograničenja sa fašizmom noseći nacističke simbole na okrenutim kanadskim državnim zastavama.

Jedan kamion nosio je zastavu Konfederacije, dok su mnogi nosili transparente sa psovkama upućenim kanadskom premijeru Džastinu Tridou.

Dejvid Santos koji je na demonstracije doputovao iz Montreala rekao je da je uveren da obavezna vakcinacija nije povezana sa zdravljem već, kako je rekao, sa „kontrolom koju nameću vlade“.

„Parkiranje na ovom svetom tlu koje uključuje i Grob neznanom vojniku je znak potpunog odsustva poštovanja“, napisao je gradonačelnik Otave Džim Votson na svom Tviter nalogu.

Policija je bila spremna i da odgovori na moguće nasilje, a građani su upozoreni da izbegavaju centar grada.

Kako javlja CBS premijer Džastin Trudo i njegova porodica su  evakuisani na tajnu lokaciju.

Jedan visoki zvaničnik za bezbednost u parlamentu savetovao je zakonodavce da zaključaju vrata svojih kuća zbog informacija da bi mogle da budu meta napada.

Premijer Trudo je rekao da Kanađane ne predstavlja ova „veoma zabrinjavajuća, mala, ali veoma glasna manjina koja se obrušila na nauku, vladu, društvo i negira savete u interesu javnog zdravstva“.

Podsetimo, u poslednje dve nedelje Kanada i Sjedinjene Države uvele su obaveznu vakcinaciju prekograničnim vozačima kamiona. Neke ljude te je to razljutilo pa su pokrenuli konvoj kamiona u zapadnoj Kanadi koji je krenuo prema glavnom gradu Otavi. Ali, konvoj je postao mnogo više od samog protesta, privukao je mnoge koji su  protiv vladinih mera protiv korone.

U Kanadi svi javni službenici, pripadnici policije i vojske moraju biti vakcinisani ili će biti udaljeni s posla.

Organizatori protesta pozvali su Trudoa i sve pokrajinske vlade da ukinu sva ograničenja i obaveznu vakcinaciju.

BONUS VIDEO: Protest zdravstvenih radnika u Grčkoj zbog obavezne vakcinacije

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare