Vladimir Matijanić Foto: N1
Vladimir Matijanić Foto: N1

Državno tužilaštvo Hrvatske (DORH) je saopštio da vodi istragu o smrti novinara Indeksa Vladimira Matijanića koji je juče preminuo u Splitu. Krivičnu prijavu zbog nepružanja medicinske pomoći u slučaju njegove smrti podnela je i dubrovačka advokatica Viktorija Knežević

„Zbog više objava u javnim glasilima, Opštinsko državno tužilaštvo u Splitu će na osnovu člana 205. stav 6. i člana 206. stav 4. Zakona o kaznenom postupku, izvršiti istragu zbog postojanja osnovne sumnje da je, za sada nepoznato lice/lice izvršilo krivično delo lekarska nesavesnost iz člana 181. KZ, od koje je prouzrokovana smrt lica. Objave u medijima odnose se na smrt novinara internet portala Index.hr saopštio je DORH.

Božinović: Policija će istražiti Matijanićevu smrt

Podsetimo, ranije je Davor Božinović, ministar unutrašnjih poslova potvrdio za Index, da će policija istražiti okolnosti smrti novinara Vladimira Matijanića.

„Policija se uključila u događaj na osnovu informacija iz dopisa koje je objavljeno o okolnostima Matijanićeve smrti. Predstoje konsultacije sa Državnim tužilaštvom kako bi se utvrdilo da li ima elemenata krivičnog dela“, rekao je Božinović.

Dodao je da će policija svakako uzeti u obzir nalaze inspekcije, koje je Ministarstvo zdravlja već saopštilo. Ministar Božinović naglašava da će Ministarstvo zdravlja zapravo sprovesti stručni deo istrage.

Beroš: Pokrenuta istraga

Podsećanja radi, ministar zdravlja Vili Beroš potvrdio je Indeksu da je pokrenuta istraga o smrti novinara  Matijanića. Andrea Topić, novinarka Indeksa i životna saputnica preminulog novinara, objavila je hronologiju događaja u kojoj je otkrila niz propusta, kako hitne medicinske pomoći, tako i osoblja KBC Split.

Podsetimo, juče je preminuo novinar Indeksa, Vladimir Matijanić, koji je oboleo od kovida, a lekari ga, tvrdi njegova partnerka, u vrlo lošem stanju nisu hteli da prime u bolnicu, i pored molbi.

Krivičnu prijavu zbog nepružanja medicinske pomoći u slučaju njegove smrti podnela je i dubrovačka advokatica Viktorija Knežević.

„Videćemo što će sada da učini državno tužilaštvo u Splitu i policija, oni kojima je posao da preuzmu od ove tačke“, rekla je za medije.

Prijavu je podnela protiv zdravstvenih radnika koji su bili u kontaktu s Matijanićem i njegovom životnom partnerkom Andreom Topić od 3. do 5. avgusta.

Navela je kako iz hronologije događaja koju je Topić objavila na društvenim mrežama proizilazi da postoji osnovana sumnja da je čitav niz osoba kojima su se obraćali i tražili hitnu medicinsku pomoć, počinilo krivično delo nepružanja medicinske pomoći.

Naime, Topić tvrdi da lekari u splitskoj bolnici i hitna pomoć nisu želeli da pomognu Matijaniću koji je s nizom komorbiditeta oboleo od kovida.

Navela je pritom da je novinaru, koji zbog zdravstvenih problema nije mogao biti vakcinisan, stanje bilo teško, ali su odbili da ga prime u bolnicu. Opisala je da su više puta zvali bolnicu i hitnu pomoć koja nije želela da odvede u bolnicu njenog partnera, a kada mu se stanje dodatno pogoršalo došli su drugi put, ali je bilo kasno.

BONUS VIDEO: Izvlačenje autobusa u Hrvatskoj, posle sletanja sa auto-puta

***
Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar