Zair Bolsonaro
Žair Bolsonaro Foto:EPA-EFE/Joedson Alves

Brazilski predsednik Žair Bolsonaro ponovo se našao na udaru kritika. Kako se zahuktava kampanja pred drugi krug predsedničkih izbora u ovoj zemlji, stare izjave koje je Bolsonaro dao 2016. godine, sada mu prave ozbiljne probleme.

„Pojeo bih Indijanca, nema problema“, hvalio se Bolsonaro stranom novinaru 2016. godine, dok je opisivao put u starosedelačku zajednicu gde mu je navodno nuđena šansa da konzumira ljudsko meso.

Autohtoni lideri su odbacili ovo Bolsonarove hvalisanje kao još jednu laž desničarskog predsednika. Narod Janomami sa teritorije koju Bolsonaro tvrdi da je posetio, kažu da nikada nisu učestvovali u takvim delima.

Ali snimci Bolsonarovih komentara o kanibalizmu – prvi put emitovani na njegovom Jutjub kanalu pre šest godina – postali su viralni na društvenim mrežama i bazilska policija ih je zaplenila, prenosi Gardijan.

Lula da Silva Foto: NELSON ALMEIDA / AFP / Profimedia

„Bolsonaro je otkrio da bi jeo ljudsko meso“, novodi se u reklami na televiziji koju je producirao Bolsonarov levičarski rival Luiz Inacio Lula da Silva.

Lula je umalo pobedio Bolsonara u prvom krugu izbora u Brazilu prošle nedelje. On se sada nada pobedi kada 156 miliona Brazilaca bude glasalo u drugom krugu između njih dvojice 30. oktobra.

U pokušaju da se to i ostvari, levičarski marketinški stručnjaci su iskopali Bolsonarov obimni katalog zapaljivih izjava.

Jedna nedavna reklama prikazuje kako Bolsonaro gura političarku i naziva je „ku*kom“. U drugoj sceni, desničarski predsednik se ruga žrtvama koronavirusa i pretara se da se guši od vazduha.

Žair Bolsonaro Foto: ANDRE COELHO / AFP / Profimedia

Međutim, reklama koja ja izašla u petak i u kojoj se navodi šta je Bolsonaro govorio pre šest godina, najšokantnija je do sada.

Bolsonarov ministar komunikacija Fabio Farija je nazvao Lulin oglas „lažnim vestima“ i tvrdio je da su komentari iskrivljeni. Bolsonarovi advokati su tražili od izbornih vlasti da zabrane ovu reklamu.

Ali analiza celom 76-minutnog intervjua sa novinarom Njujork tajmsa Sajmonom Romerom ne ostavlja nikakvu sumnju u prirodu Bolsonarovih primedbi.

„Ovaj put sam bio u Surukuru i Indijanac je umro i oni su ga kuvali. Kuvaju Indijance. To je njihova kultura“, tvrdio je Bolsonaro.

Zair Bolsonaro
Žair Bolsonaro Foto:EPA-EFE/Joedson Alves

„Njihova tela“?, pitao je novinar.

„Njihova tela“, potvrdio je Bolsonaro.

„Ali ne da ga pojedu?“, pita novinar.

PROČITAJTE JOŠ:

„Da, za jelo. Kuvaju ga dva-tri dana, a zatim ga jedu sa bananom. Hteo sam da vidim Indijanca kako se kuva, ali tip mi je rekao, ‘ako odeš moraš da ga pojedeš’. ‘Poješću ga’, rekao sam. Ali niko drugi u mojoj grupi nije želeo da ide… tako da nisam ni ja otišao. Ali pojeo bih Indijaca, nema problema. To je njihova kultura“, rekao je Bolsonaro.

Vođe plemena Jamomami i antropolozi su osudili ove tvrdnje.

„Pripadnici mog naroda nisu ljudožderi. Onvo ne postoji, niti je ikada postojalo, čak ni među našim precima“, rekao je Janomami aktivista Junior Ianomami za brazilske medije.

„Bolsonaro je kompulsivni lažov“, tvitovala je Sonja Guajahara, vođa starosedelaca koja je upravo izabrana za Kongres.

Lula je negirao širenje dizinformacija.

„Video sam snimak. To nije nikakav izum. Mi jednostavno dajemo ljudimo do znanja kakav je naš protivnik“, rekao je on pristalicama, tvrdeći da stranci izbegavaju Brazil „iz straha od kanibala“.

BONUS VIDEO: Evo gde je započeo Putinov poraz u Donjecku

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar