Foto: EPA-EFE/Danish Defence Command

Zapadni lideri navode da je curenje gasa sa danskog ostrva u Baltičkom moru, koje je izazvalo mehuriće širine od gotovo jednog kilometra i uzrokovalo skok cena gasa, zapravo namerna sabotaža.

U vojnom saopštenju se tvrdi da najveće curenje „širi mehuriće prečnika dobar kilometar, a najmanje stvara krug od oko 200 metara u prečniku“, a šef danske agencije za energetiku rekao je da bi moglo proći i do nedelju dana dok gas ne prestane da curi u more.

„Površina mora je puna metana, što znači da postoji povećan rizik od eksplozija u tom području“, rekao je Kristofer Bocuv, dodajući da bi brodovi mogli izgubiti plovnost ako uđu u pogođeno područje.

Danska premijerka Meter Frederiksen izjavila je danas da njena vlada na curenje gasa sa danskog ostrva u Baltičkom moru gleda kao na „namerne radnje“.

„Sada je jasna procena vlasti da su to namerne radnje. To nije bila nesreća. Još nema informacija koje bi ukazivale ko bi mogao stajati iza ove akcije“, rekla je ona večeras.

Ove primedbe podržala je i švedska premijerka Magdalena Anderson, koja je rekla da informacije sugerišu da su eksplozije verovatno bile sabotaža.

„Imamo švedske obaveštajne službe, ali smo takođe dobili informacije u našim kontaktima s Danskom i na osnovu toga zaključili da je to verovatno nameran čin. Verovatno je u pitanju sabotaža“, navela je ona.

Savetnik ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog Mihailo Podoljak na Tviteru je naveo da „ogromno curenje plina nije ništa drugo do teroristički napad koji planira Rusija i čin agresije na EU“.

Podoljak je optužio Rusiju da nastoji da „destabilizuje ekonomsku situaciju u Evropi i izazva predzimsku paniku“.

Anders Puk Nilsen, istraživač iz Centra za pomorske operacije Kraljevskog danskog odbrambenog koledža, rekao je da je vreme curenja bilo ‘upadljivo’ s obzirom da je danas otvoren novi gasovod koji prenosi gas iz Norveške u Poljsku.

„Strelica pokazuje u pravcu Rusije. Niko na Zapadu nije zainteresovan za bilo kakvu vrstu nestabilnosti na energetskom tržištu“, rekao je.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov je u međuvremenu rekao novinarima jutros da se „trenutno ne može isključiti nijedna opcija“ u vezi sa štetom.

„Ovo je vrlo zabrinjavajuća vest. Zaista, govorimo o šteti nejasne prirode na gasovodu u ekonomskoj zoni Danske“, rekao je Peskov.

Inače, u toku su istrage velikih curenja u ruskim gasovodima koji sada izbacuju plin u Baltičko more u blizini Švedske i Danske, uključujući procenu dokaza o mogućoj sabotaži. Međutim, uzrok curenja još nije potvrđen, a Evropska komisija je saopštila da je prerano spekulisati o mogućim uzrocima.

BONUS VIDEO: Haos u Moskvi Policija tuče okupljene, oni uzvikuju „Rusija bez Putina“

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare