Foto: Mikhail Klimentyev / TASS / Profimedia, HANNIBAL HANSCHKE/ANATOLY MALTSEV/CLEMENS BILAN/EPA-EFE, Shutterstock

Operater gasne mreže Severni tok AG objavio je juče da su tri gasovoda sistema Severni tok pretrpela "oštećenja bez presedana" u samo jednom danu. Danska je utvrdila da je u blizini ostrva Bornholm došlo do curenja gasa i zabranila prolazak brodova u krugu od pet nautičkih milja (9,25 kilometara). Nekoliko sati kasnije prijavljen je i pad pritiska i u drugom gasovodu koji spaja Rusiju i Nemačku - Severni tok 1. Zvanični Kremlj ističe da nije isključena mogućnost sabotaže gasovoda, dok su cene gasa u Holandiji i Velikoj Britaniji naglo skočile zbog curenja gasovoda.

Pritisak u gasovodu Severni tok 2, koji inače nije ni pušten u rad, u ponedeljak je pao sa 105 na sedam bara. Gasovod koji se nalazi u vlasništvu Gasproma i koji je trebalo da udvostruči isporuke gasa iz Rusije, preko Baltičkog mora do severa Nemačke, bio je napunjen gasom i pred puštanjem, kada je nemačka strana odbila da da dozvolu.

Samo nekoliko sati nakon što je u javnost dospela informacija o padu pritiska u Severnom toku 2, Danska je utvrdila da je u blizini ostrva Bornholm došlo do curenja gasa i zabranila prolazak brodova u krugu od pet nautičkih milja (9,25 kilometara). U narednim satima nizale su se nevolje za gasovode Severnog toka, pa je i Švedska prijavila curenje gasa iz toka 1.

Gasprom
Gasprom Foto:EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

Seizmolozi zabeležili eksplozije na mestu curenja gasa

Tokom poslednjih 36 sati merne stanice u Švedskoj i Danskoj registrovale su snažne podvodne eksplozije u istoj oblasti gde se dogodilo curenje gasa iz gasovoda Severni tok, javlja švedski nacionalni emiter SVT.

„Nema sumnje da su ovo eksplozije“, kaže Bjorn Lund, predavač seizmologije na Švedskoj nacionalnoj seizmičkoj mreži, SNSN.

„Oštećenja bez presedana“

Kompanija Nord Strim AG, operater gasne mreže Severni tok, saopštila je da je sistem ovog gasovoda koji ide od Rusije po dnu Baltičkog mora do Evrope, pretrpeo oštećenja „bez presedana“ i da je nemoguće proceniti kada će biti popravljen.

Potvrda o oštećenjima na Severnom toku 1 je stigla nakon što je prethodno otkriveno curenje na obližnjem gasovodu Severni tok 2, što je navelo Dansku da ograniči plovidbu u radijusu od pet nautičkih milja.

Mada nijedan od ta dva gasovoda trenutno ne snabdeva Evropu gasom, ovi incidenti su izazvali zabrinutost za bezbednost gasne infrastrukture u evropskom bloku.

Foto:EPA-EFE/CLEMENS BILAN

„Curenje gasa na Severnom toku 1 i Severnom toku 2 na tri odvojene lokacije ne zvuči kao slučajnost. Tajming ovog dešavanja u svetlu početka zimske gasne sezone, 1. oktobra, kao i puštanja u rad potpuno novog Baltičkog cevovoda koji će isporučivati norveški gas u Poljsku, preorijentišući se sa ruskih linija – sve to pojačava napetost na tržištu“, rekao je Tom Marzec-Manser, šef za gasnu analitiku gasa u kompaniji ICIS.

Kremlj sumnja na sabotažu

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov nije isključio mogućnost da su oštećenja na gasovodima Severni tok 1 i Severni tok 2 posledica sabotaže.

„Sada ne možemo da isključimo nijednu opciju. Očigledno je da se radi o nekakvim oštećenjima cevi, i ne možemo isključiti nijednu jedinu mogućnost pre nego što dobijemo rezultate istraživanja o tome šta je uzrok“, rekao je on odgovarajući na pitanje ruskih medija da li da je možda sabotaža izazvala curenja gasa.

Peskov je takođe istakao da je Kremlj veoma zabrinut zbog ove situacije, koja zahteva hitnu istragu jer je to pitanje energetske bezbednost „celog kontinenta”.

POGLEDAJTE JOŠ:

Skočile cene gasa

Usred brige o curenju, ali i potencijalnoj sabotaži, cene gasa u Holandiji i Velikoj Britaniji naglo su skočile. Kako je malo verovatno da će protok gasa kroz Severni tok uskoro biti obnovljen, vlasti u nekoliko evropskih zemalja istakle su svoju zabrinutost po ovom pitanju.

Cena gasa za isporuku u oktobru (fjučers ugovori) na holandskoj berzi porasla je za 11 evra i sadda iznosi 184,50 evra po megavat satu (MVh).

Istovremeno, cena novembarskih fjučersa gasa u Holandiji skočila je za 13,85 evra i sada iznosi 203,10 evra po MWh, dok je britanska cena gasa za novembrsku isporuku porasla za 24 penija i iznosi 4,08 funti po britanskoj termalnoj jedinic (BTU).

BONUS VIDEO Gašenje svetla, puna veš mašina: Jeste li spremni za štednju?

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare